Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan 24 Ocak'ta katledildi! Vurulduk ey halkım unutma bizi... 

Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan 24 Ocak'ta katledildi! Vurulduk ey halkım unutma bizi... 
Araştırmacı gazeteci ve yazar, "Türkiye'nin cesur kalemi" Uğur Mumcu ve Emniyet Müdürü, “Diyarbakır’ın babası” Gaffar Okkan, 8 yıl arayla 24 Ocak günü hedef oldukları kanlı saldırılarla hayattan koparıldı. Geçen yıllar, zihinlerdeki izlerini silemedi. Faillere hala ulaşılamamış olması vicdanları kanatmaya devam ediyor.

"Vurulduk ey halkım unutma bizi..."

Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'de, Gaffar Okkan 24 Ocak 2001'de kanlı saldırılarla yaşamdan koparıldı. ANKA Haber Ajansı'nın kurucuları arasında yer alan, Devlet-mafya ilişkileri, Kürt sorunu, tarikat ve cemaatler, yolsuzluk davaları gibi birçok konuda araştırmalar yaparak köşe yazıları, makaleler ve kitaplar yazan Mumcu, 24 Ocak 1993’te, evinin önünde park halinde olan otomobiline yerleştirilen C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. 

DELİLLER YOK EDİLDİ

Suikastın hemen ardından olay yerinde inceleme yapan uzmanların hiçbir delil bulamadığı, patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin süpürgeyle süpürüldüğü belirtildi. Hatta evinin 50 metre ilerisinde bulunan polis kulübesinde nöbet tutan polislerin sokakta Uğur Mumcu'nun oturduğundan dahi habersiz olduğu ortaya çıktı. Suikastı; İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah  gibi örgütler üstlendi. Suikastın arkasında Mossad'ın ve kontrgerillanın olduğu da iddia edildi.

PKK-BARZANİ-MOSSAD İLİŞKİSİNİ AÇIKLAMIŞTI

Uğur Mumcu öldürülmeden 17 gün önce kaleme aldığı köşe yazısında PKK – Barzani – MOSSAD ilişkisini açıklamıştı. Mumcu’nun bu bağlantıları ortaya çıkardığı için öldürüldüğü ve dinci örgütlerin de taşeron olarak kullanıldığı en çok konuşulan iddialar arasında yer aldı.

SALDIRI HALA AYDINLATILAMADI

“Cesur kalem” Mumcu, her yıl 24 Ocak’ta Ankara’da bombalı saldırıyla katledildiği evinin önünde sevenleri tarafından anılırken; üzerinden geçen 28 yıla rağmen, kanlı saldırı hala aydınlatılamadı. Mumcu'nun kızı Özge Mumcu Aybars, davayla ilgili aldıkları yeni bir tebligatta, sanık Oğuz Demir'in dosyadan çıkarıldığının yazdığını söyledi. Mumcu Aybars, yaşadığı üzüntüyü şöyle dile getirdi:

"Anneme, abime ve bana Ankara Ağır Ceza’dan 5 Mayıs 2021’deki bir duruşma için tebligat geldi. Sanık Oğuz Demir. Yani firari sanık, babamın arabasına bombayı koyan kişi. Bir an umutlandım açıkçası. Belki 28 yılın ardından belki dava sonuçlanır, emri verenlerde bulunur biz bir rahat nefes alırız diye. Oğuz Demir dosyası Umut Davası ana dosyadan ayrılmış. Bunun tebligatıymış. Yıllardır kırmızı bültenle aranıyor sözümona. Ama yok."

DİYARBAKIR'IN BABASI GAFFAR OKKAN

Gaffar Okkan, Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu’nun İstanbul Beykoz’daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah’ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. 

Diyarbakır'da tüm yurttaşların saygı ve sevgisini kazanan “Gaffar Baba” lakanıyla anılan Okkan, görev yaptığı her yerde halka, devletin sıcak, adaletli yüzünü gösterdi.

CİNAYET HALA ÇÖZÜLEMEDİ

Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.30 sıralarında makamından çıkıp valiliğe giden Emniyet Müdürü Okkan, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda uğradığı silahlı saldırı sonucu korumaları Mehmet Kamalı, Selahattin Baysoy, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Sabri Kün ile birlikte şehit oldu.

Cenaze günü Diyarbakır’da hayat durdu. Esnaf dükkanlarını açmadı; bütün Diyarbakır, Okkan’ı birlikte uğurladı. Ölümünden sonra Gaffar Okkan’ın adı, Diyarbakırlı pek çok çocuğa verildi.

Hizbullah tarafından işlenildiği iddia edilen cinayet hala çözülemedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar