Tutuklu gazeteciler hakim karşısında

Tutuklu gazeteciler hakim karşısında
Libya'da şehit olan MİT mensubunun cenaze töreni ile ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan Odatv yöneticileri Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu ile editör Hülya Kılınç; Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ve Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Ferhat Çelik ile Aydın Keser, bugün İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

8 Mart’tan bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Murat Ağırel ile OdaTv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, ‘istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etme’ iddiasıyla bugün hakim karşısına çıktı.

Yeniçağ'da yer alan habere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda gazeteciler hakkında iddianame hazırlanmıştı. 50 sayfalık iddianamede altısı tutuklu, biri serbest, biri de yurt dışında olmak üzere sekiz sanık yer alıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

09:40 Murat Ağırel  ve diğer sanıklar cezaevi aracı ile basın mensuplarının giremeyeceği otoparka, oradan direkt duruşma salonuna yine farklı bir kapıdan alındılar.

09:45 Duruşma salonu dışındakilerin görüntü almasına da imkan verilmiyor.
Duruşmanın başlamasına kısa bir süre olmasına rağmen adliye önünde yoğun bir kalabalık yok.

Duruşma, iddianameyi kabul eden Çağlayan’daki İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

09:50 Murat Ağırel'in eşi Dilek Ağırel Adalet Sarayı'na geldi. Görünüşe bakılırsa onu duruşma salonuna alacaklar...

10:05 CHP eski Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş ile İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu adliye önünde konuşma yaptı.

10:10 Duruşma saati yaklaşırken güvenlik görevlileri Adliye koridorlarında da fotoğraf çekilmesine müdahale etmeye başladılar.

10:20 Duruşma saatinin yaklaşmasıyla birlikte gazetecilere destek vermek için gelen kalabalık da arttı.

10:40 Mahkeme salonuna sanık ailelerinden toplamda 12 kişi girebildi. Barış Pehlivan'ın annesi ve babası duruşma salonuna alınmadı.

10:50 Aile bireylerinin dışında 6 basın mensubu içeri alındı. İçeri girebilen isimlerden biri gazeteci İsmail Saymaz oldu. Saymaz'ı, sanık avukatlarından birinin içeri çektiği görüldü.

10:56 Diğer basın mensuplarının dışarıda kalması nedeniyle mahkeme salonu önünde Yeni Yaşam, KRT ve T24 muhabirleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

11:00 Mahkeme salonuna 6 kişi dışında basın mensuplarının alınmaması nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve adliye görevlileri arasında tartışma yaşandı.

11:05 CHP ve İYİ Parti İstanbul ilçe teşkilatları da gazetecilere destek vermek için adliyeye geldi.

11:10 Gazeteci Vedat Yenerer'in Yeniçağ'a aktardığına göre bazı basın mensupları dışarı çıkarılırken, sanıklar mahkeme salonuna alındı ve duruşma başladı.

11:20 Mahkeme başkanı önce sanık savunmalarını alacağını, iki tanık dinleneceğini ve yarım saatte bir ara verileceğini söyledi.

11:35 CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de adliyeye geldi. Mahkeme salonu önünde. Özel, salonun önünde Yeniçağ'a yaptığı açıklamada, "Daha önce cezaevinde de her birisini ayrı ayrı ziyaret etmiştik. Duruşmayı da bugün kalabalık bir milletvekili grubuyla takip etmeye geldik. Tabi Covid şartlarından dolayı içeriye sadece 6 kişilik bir grup alındığı için bir selamlama yaptık. Kendilerine moral verdik. Önümüzdeki saatler içinde de takip edeceğiz duruşmayı. Hiç suçlanmaması gerek bir şeyle suçlanıyorlar. 

11:47 İddianame okunmaya başlandı.

11:50 Murat Ağırel'in savunmasına başlandı

"BU YANLIŞTAN DERHAL DÖNÜLMELİDİR"

Yeniçağ’a konuşan CHP Milletvekili ve gazeteci Utku Çakırözer "Gazeteciler maalesef yargılanıyor. Bunlar haberle ilgili değil. Bütün gazeteciler özgürlüklerine kavuşmalıdır. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir." İfadelerini kullandı.

Zafer Arapkirli ise "Sevgi ile nefretin çatışması. Ülkeyi yöneten zihniyet nefret üzerine bir politika izliyor. Düşünen insandan, yazan insandan. Birikimli donanımlı insandan nefret ediyorlar. Hepimizden bu yüzden nefret ediyorlar. O yüzden avukatlar doktorlar gazeteciler itilip kakılıyor." dedi.

Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil Yeniçağ’a yaptığı açıklamada “Adalet sarayı önündeyiz adaletin bir kulübesi var mı birazdan öğreneceğiz içeride yargılanan arkadaşlarımız adına gurur duyuyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili “Bu altı gazetecimiz yargıcın karşısında olacak, kendilerini doğru haber yaptıkları için savunacak. Hepimizin gözü o mahkemede olacak. Hiçbir zaman hiçbir güç gerçekleri engelleyemez” ifadelerini kullandı. Murat Ağırel de önceki gün yaptığı açıklamada, “İki dosyayı birleştirdiler. OdaTv, ben ve Yeni Yaşamcılar altı tutuklu sanık aynı davadayız. Ama bizim birimizle irtibatımız yok. HTS kayıtlarımız yok. Baz istasyonunda birbirimizin yanından dahi geçmiyoruz. İnsanın bu iddialara baktığında akıl ve mantığını yitirmesi işten bile değil. Üstüne bir de tecrit uygulanıyor. İlk duruşmada 24 Haziran’da tahliye edilmemiz gerekir” demişti.

Diğer taraftan Barış Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, kendilerine, salgın nedeniyle duruşma salonuna hiç kimsenin alınmayacağı yönünde bir uygulama olabileceğinin bildirildiğini söyledi. Ersöz, “Bu davada yargılananların gazeteciler olduğu ve kamuoyunun yakından takip ettiği bir yargılama süreci olacağı göz önüne alınarak, izleyici kısıtlamasına gidilmemesini talep ettik” dedi. Gazetecilerin uzun süredir yakınlarını göremediklerini dile getiren Ersöz, “Sanıkların eşleri başta olmak üzere en az bir yakının da duruşma salonuna kabul edilmesini istedik” ifadesini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar