TUSAŞ’ın itfaiye uçağı projesi, AKP'nin ilk döneminde ABD'ye satılmış

TUSAŞ’ın itfaiye uçağı projesi, AKP'nin ilk döneminde ABD'ye satılmış
Koalisyon hükümeti döneminde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Deniz Kuvvetleri'nden ücretsiz olarak devredilecek hizmet dışı keşif uçaklarını modernize ederek geliştirilen tek yangın söndürme uçağı, AKP'nin ilk döneminde ABD'ye satılmış.

Türkiye bir haftadır orman yangınlarıyla mücadele ederken, ülkenin kendine ait yangın söndürme uçaklarının olmaması tartışma konusu oldu.

Bugün, Makine Mühendisi Filiz Pehlivan tarafından yetkinreport.com'da kaleme alınan "TUSAŞ’ın itfaiye uçağı projesi nasıl bitirildi?" başlıklı yazıda, AKP hükümeti ile birlikte sonlanan bir projeden bahsedildi.

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın başbakanlık yaptığı koalisyon hükümeti döneminde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Deniz Kuvvetleri'nden ücretsiz olarak devredilecek hizmet dışı keşif uçaklarını modernize ederek yangın söndürme tanker uçağına dönüştürecek bir proje hazırladı.

Ancak dönemin Orman Bakanı Ersin Taranoğlu göreve başlamasıyla birlikte bakanlık, TUSAŞ'ın projesine destek vermedi. Bunun üzerine başta TEMA Vakfı olmak üzere birçok sivil toplum kuruluştan maddi destek alan TUSAŞ, 1 adet prototip uçağı hazırladı.

"TEMA" adı verilen uçak o dönem Antalya ve TÜPRAŞ yangınlarında kullanılırken başarısını kanıtladı.

Buna rağmen Orman Bakanlığı'nın projeye destek vermedi ve ardından proje kaynak bulunamadığı için iptal edildi. ABD'ye hurda olarak satıldı 2001 yılında ABD, projenin tek prototipi olan "TEMA" uçağına talip oldu. 2003 yılında AKP'nin iktidarda olduğu dönemde söz konusu prototip ABD'ye hurda olarak satıldı.

ABD, uçağın çok başarılı olmasının ardından Deniz Kuvvetleri'nin dönüştürülmek üzere bekleyen uçaklarına da talip oldu. Ancak, Deniz Kuvvetleri'nin 10 deniz karakol uçağından 9’u, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na 'hurda' olarak satıldı.

Böylece, TUSAŞ'ın toplam 15 adetlik yangın söndürme uçağı filosu kurulmasına yönelik projesi AKP hükümeti döneminde tamamen sona erdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar