Türkülere konu olan telli turnalar 15 yıl sonra geri döndü!

Türkülere konu olan telli turnalar 15 yıl sonra geri döndü!
Kuş dedektifi ve yaban hayat uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden telli turnalar ile ilgili müjdeli bir haber verdi. Şarkılara, türkülere konu olan telli turnalar 15 yıl sonra ilk defa Türkiye'de yuva kurdu. Turnaların yuva sahası koruma altına alındı.

Burak DEMİRBAŞ

Türkiye'deki pek çok kuş türünü izleyen ve kuşlar hakkında sosyal medya hesabı üzerinden bilgiler paylaşan Kuş dedektifi ve yaban hayat uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu, 15 yıl sonra telli turnaların Türkiye'de yuva kurduğunu söyledi. Yoğurtcuoğlu ayrıca, yuva sahasının milli park görevlilerince ve yetkililerinde koruma altına alındığını belirtti.

Gelişmeleri sosyal medya hesabından aktaran Yoğurtcuoğlu şunları söyledi:

"Telli Turna’lar 15 yıldan fazladır ülkemizde yuva kurmuyordu. Bu bizi kahreden bir duruma dönüştü çünkü Türkiye’miz üreyen çok nadide bir kuşunu daha kaybetmişti. Üstelik bu, herkesin bildiği, türkülere, şarkılara, masallara bile konu olmuş Telli Turna olunca insan bir ikonik simgesini de kaybediyor.

DOĞA GERİ DÖNMEK, TOPARLAMAK İSTİYOR

Pandemi zamanı yasaklarında ortalık sakinleşince bu Mayıs ayında Amasya’da bir yerde yuva kurduğunu görüntüledi Engin Bıyıkoğlu.

MUHTEŞEM BİR HEYECAN YARATTI BU

Yuva sahası milli park görevlilerince ve yetkililerinde koruma altına alındı. Ancak sonra kuşlar ortadan kayboldu. Bu bizi epey üzdü. Fotokapan görüntülerinde yavrunun çıktığı görülse de, arazi çalışmalarında bulunamadı. Engin Bıyıkoğlu'na yalvardım. İki günde bir arayıp tekrar tekrar araziyi taramasını rica etmişim. İki ay sonra müjdeli haberi üç gün önce verdi.

 BİR AYÇİÇEK TARLASINDAN YAVRUSUYLA AYRILAN BİR TELLİ TURNA AİLESİ

Birkaç gündür yangınlar ölümler derken bitap düştük ama son enerjimizi toplayıp alana geldik. Epey bir arayıştan sonra, 8 kilometre ileride bir gölde bulduk.

TÜRKİYE’MİZE ÇAĞRIMDIR

Doğa geri dönmek için bize bir şans veriyor. Merak etmeyin, kuşların öldürülme ihtimali yok. Sezon olarak zaten av yasağı var ve hayvanları yetkililere haber vereceğim. Lisanslı avcılar da zaten Turna’lara ateş etmezler. Düzenli olarak takip edilecekler göç edene kadar. Bu bize şunu hatırlatıyor.

DOĞA BİZİ BIRAKMIYOR

 Ona bir şans verirsek kaybettiklerimizin niceleri çoğalarak geri döner. Gelecekten beklentim, el birliğiyle yapmamızı istediğim budur dostlarım. Ona ufak şanslar tanıyalım. O çok çabuk toparlar. Bugün yeniden inancım yerine geldi. Umutlandım. Engin Bıyıkoğlu'na koca bir teşekkür. Sizlere de bir moral olsun."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar