Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Türkmenistan'da  bir şeyler değişiyor

2006 yılından bu yana Türkmenistan Cumhurbaşkanı olan Gurbangulu Berdimuhamedov, görev süresi 2024'te son bulacakken, bir karar alarak erken seçimi işaret etti.

Haber henüz teyit edilmeden yerini oğluna bırakacağı kesinleşti. Muhtemelen 12 Mart'taki seçimlerde ülkenin 3. Cumhurbaşkanı oğul Serdar Berdimuhamedov olacak. Baba Berdimuhamedov'a göre artık genç nesil başa geçmeli.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kurulan Türkmenistan Demokrat Partisi, 22 yıl boyunca tek parti yönetimi ile ülkeyi yönetti. Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Niyazov'un 2006 yılında ölmesinin ardından yerine Sağlık Bakanı ve Başkan Yardımcısı olan Berdimuhamedov geldi.

O dönemde Meclis Başkanı Atayev'in yeni başkan olması beklenirken, Berdimuhamedov'un yeni lider olması, Türkmenistan siyasetinde 'iç darbe' olarak da yorumlandı.

Haftalar sonra Meclis Başkanı Atayev'in hapse atılması ise Berdimuhamedov'un kendine karşı yapılacak olası darbeleri engellemek için attığı hamlelerden biri olarak görüldü.

Devletin verdiği izinle 2012 yılında iki yeni partinin kurulduğu ülkede, siyaset Berdimuhamedov etrafında dönmeye devam etti. Ama yasaklar ülkesi Türkmenistan'da bir şeylerin değişiyor belli.

Özbekistan'ın bağımsızlığından ölene kadar ülkeyi yöneten Kerimov'un kızı hapiste, Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Niyazov'un oğlu ise yurt dışında.

Kazakistan'ın kurucu lideri Nazarbayev'in görevi en yakınındaki Tokayev'e bırakması ve yılbaşında yaşanan gösterilerden sonra ailesinin çoğunun ülkeden ayrılması ise bölgedeki son önemli gelişmelerden.

Başta Kazakistan'da yaşananlar olmak üzere son olaylar, belki de Berdimuhamedov'un görevi oğluna bırakma kararının temelini atmıştır.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları