Türkiye'nin bulduğu doğalgaz rezervi Doğu Akdeniz'e göre hangi düzeyde?

Türkiye'nin bulduğu doğalgaz rezervi Doğu Akdeniz'e göre hangi düzeyde?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda toplam 405 milyar metreküp rezerv olduğunu söyledi. Peki Doğu Akdeniz'de ne kadar gaz rezervi bulunuyor? Hangi ülkenin kaç milyar metreküp rezervi var?

GÜNBOYU HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi'nde yaptığı açıklama Tuna-1 kuyusunda keşfedilen hidrokarbon gaz rezervinin toplam toplam 405 milyar mekreküp olduğunu açıkladı. 
Erdoğan yaptığı açıklamada "Yapılan çalışmalar sonunda deniz tabanı altındaki kuyunun ilk 2 katmanında 320 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğu müjdesini milletimize müjdelemiştim. Bundan sonra sondaj çalışmaları 4 bin 445 metreye kadar indi. Mühendislik çalışmaları sonunda 85 milyar metreküp daha eklendi. Mevcut doğalgaz rezervi 405 milyar metreküpü buldu" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'NİN DOĞU AKDENİZ'E GÖRE GAZ REZERVİ NASIL?

Türkiye'nin Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ile yaptığı gaz bulma çalışmaları devam ediyor. Ancak Doğu Akdeniz'de Yunanistan, GKRY, Mısır, İsrail ile yaşadığımız gerilime ABD ve Fransa gibi ülkelerin de müdahalesi söz konusu. 
Geçtiğimiz aylarda Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması (MEB) imzalayan Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki en büyük destekçisi ise Başbakan Fayez el- Serrac ve Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak karşımıza çıkıyor. 
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sıcak gelişmelerden uzakta Karadeniz'de bulduğu gaz rezervi ise kara suları içerisinde. 

2023'TE KULLANIMA AÇILACAK

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bulunan gazın  2023 yılında kullanıma sokulacağını söylemişti. Erdoğan açıklamasında "Şimdi hedefimiz 2023 yılında Karadeniz'imizin gazını milletin kullanımına sokmaktır" ifadesini kullanmıştı.
Peki Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e göre gaz rezervi ne düzeyde? İşte detaylar...

AFRODİT GAZ SAHASI

Limasol'un 160 kilometre güneyinde ve Leviathan sahasının 30 kilometre batısında yer alan 12 numaralı bloktaki Afrodit sahasında Noble Energy tarafından yürütülen çalışmayla bulunan ilk doğal gaz rezervinin bin 700 metre derinlikte ve 129 milyar metreküp kapasiteli olduğu tahmin ediliyor.

ZOHR GAZ SAHASI

Mısır kıyılarından 150 kilometre açıkta bulunan Zohr sahasındaki doğal gaz rezervinin 849 milyar metreküp büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. İtalyan ENI tarafından yürütülecek çalışma ile yılda yılda 30 milyar metreküp doğal gaz çıkarılması hedefleniyor.

NUR GAZ SAHASI

Sina yarımadasının kuzeyinden yaklaşık 50 kilometre açıkta yer alan Nur sahasında yapılan keşifteki rezervin ilk tahminlere göre Zohr sahası kadar olduğu belirtiliyor.

CALYPSO GAZ SAHASI

Yine İtalyan ENI tarafından yapılan fizibilite çalışmaları halen sürse de rezervin 169 milyar metreküp ile 226 metreküp arasında olduğu tahmin ediliyor.

GLAUCUS-1

10 numaralı blokta arama çalışmalarını sürdüren Exxon ve Qatar Petroleum ortaklığı şubat ayı sonunda Glaucus-1 isimli sahada ilk tespitlere göre 142 ile 227 milyar metreküp aralığında büyüklüğe sahip bir doğal gaz rezervi tespit ettiklerini açıkladı. Rezervin şu ana kadar GKRY açıklarında bulunan en büyük rezerv olduğu vurgulandı.

gaz-sahalari.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar