Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Türkiye'nin AKP ile imtihanı...

Kıymetli dostlar, hani AKP iktidarının diline pelesenk olmuş cümlelerinden biri vardır, "dış güçlerin ekonomik raporları bizi bağlamıyor, hepsi bir oyun" diye.

İşte o bağlamadıklarını söyledikleri raporlar ile CDS (risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır) primimiz 900''lere dayandı.

Bu ne demek. Bundan sonra Türkiye bir SWAP anlaşması yapmak, borç para bulmak istiyorsa, senelik %15''i göze almalı demek.

Merkez Bankamız eksi 55 milyar dolar rezervde, kısa vadeli borcumuz tam 183 milyar dolar. Turizm beklentimizi karşılamıyor ki, hâlâ turizm bütçesi ile ilgili demeçlerde bazı şeylerden "umuluyor"!..

Türkiye''nin elinde iki ekonomi silahı vardı bu günleri en az kayıpla atlatabilme adına..

Merkez Bankası faiz artırımı ve döviz rezervi..

Siyasi baskı ile faiz, yanlış para politikalarıyla da rezerv seçeneğini tükettiler..

Şimdi tükürdüklerini yalayıp, her vurdukları kapıyı tekrar çalarak SWAP (basit anlatımla faizle borçlanma) yapmak için uğraşıyorlar..

Bu milletin artık sabredecek, bedel ödeyecek, cefa çekecek bir gücü kalmadı. Hâlâ iktidarın yanlış para ve maliye politikasının diyetini vergiler ve zamlarla halka ödetiyorlar..

Acil olarak yapılması gereken, düzgün bir para politikası, planlı bir ekonomi reformu ve tam bağımsız Merkez Bankası''dır.

Ne yazık ki, ne bu pragmatik bir para politikasını uygulayacak liyakatli kadro, ne planlı ekonomi reformu yapacak ilke, ne de Merkez Bankası''nı serbest bırakacak zihniyette bir iktidarı var bu milletin..

Unutulmamalı ki, dünya savaşında Rus tankları Almanya sokaklarında gezene kadar Alman halkı savaşı kendilerinin kazandığını sanıyordu..

Yalanla dolanla halkı kandıran, gerçekleri gizleyip, her şeyi toz pembe gösteren bir medyası vardı..

Türkiye''deki havuz medyasının gazetelerini alıp, yan yana dizin. Hepsinin manşeti aynı.

Emekliye zam, yeni bir doğal kaynak bulundu, veya dünya bizi kıskanıyor...

Bu arada "Lozan''ın gizli maddelerinden dolayı yer altındaki kaynaklarımız için araştırma yapamıyoruz" diyen güruh ile, Karadeniz''de gaz bulunduğuna sevinen güruh maalesef aynı...

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları