‘Türkiye’de görünüm belirsizlikten gölgeli!’

‘Türkiye’de görünüm belirsizlikten gölgeli!’
IMF, referandum öncesi hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’de ekonomik görünümün “gölgeli” olduğunu, bunun yükselen siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve jeopolitik faktörlerden kaynaklandığını bildirdi.

‘Türkiye’de görünüm belirsizlikten gölgeli!’

Orhan AYSEZEN / Günboyu

Uluslararası Para Fonu (IMF), referandum öncesi hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’de ekonomik görünümün “gölgeli” olduğunu, bunun yükselen siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve jeopolitik faktörlerden kaynaklandığını bildirdi. Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5, gelecek yıl yüzde 3.3 büyüyeceği tahmininde bulunan IMF, gelecek yıl enflasyonun tek haneye düşeceği, cari açık ve işsizlikte de azalma görüleceğini öngördü. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Nisan Raporu yayımlandı. Referandumdan önce hazırlanan raporda ekonomik aktivitenin, jeopolitik faktörler Orta Doğu’nun bazı bölümleri ve Türkiye’de büyümeyi geriletirken genelde petrol ve petrol dışı hammadde ihracatçısı ülkelerde zayıf kaldığı belirtildi.

EKONOMİK BEKLENTİLER

Raporun “Yükselen Piyasalar ve Gelişmekte Olan Ekonomiler” deki beklentilere ilişkin bölümünde şöyle denildi: “Yükselen ve gelişmekte olan Avrupa’da ekonomik beklentiler, Türkiye hariç görece olumlu. Genel olarak grubun büyümesinin 2017 yılında yüzde 3.0 düzeyinde kalacağı, 2018’de ise yüzde 3.3’e yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye’de, 2017’de büyümenin daha güçlü net ihracat ve ılımlı mali teşvikler üzerinde temellenerek yüzde 2.5’a ulaşmasıyla birlikte, 2016’nın üçüncü çeyreğindeki keskin bir yavaşlamadan sonra, aktivitede ılımlı bir hızlanma tahmin ediliyor. Görünüm yükselen siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri, liranın değer kaybı kaynaklı döviz cinsinden borçların artan yükü dolayısıyla gölgeli. Bölgenin geri kalan kısmında büyümenin, kimi ülkelerde artan ücretler güçlü tüketim artışını desteklerken, geçici bir yavaşlamadan sonra hızlanması bekleniyor.” Rapordaki tahminlere göre Türkiye’de bu yıl enflasyon yüzde 10.1 olacak, gelecek yıl tek haneye düşerek yüzde 9.1’e incek. Cari açık bu yıl yüzde 4.7, gelecek yıl ise yüzde 4.6 olacak yani o da düşecek.

ALMANYA’YA KÖTÜ HABER

IMF işsizliğin düşeceği tahmininde de bulundu. İşsizlik bu yıl yüzde 11.5, gelecek yıl ise yüzde 11.0 düzeyinde seyredecek. Rapora göre dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3.5 büyüyecek. ABD’de büyüme bu yıl yüzde 2.3, gelecek yıl yüzde 2.5 olacak. Avro bölgesinin bu yıl yüzde 1.7, gelecek yıl yüzde 1.6 olacağını öngören IMF, Almanya’nın bu yıl yüzde 1.6, gelecek yıl ise yüzde 1.5 büyüyeceğini tahmin etti. Japonya’da büyüme bu yıl yüzde 1.2, gelecek yıl yüzde 0.6 olacak. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler bu yıl ortalama yüzde 4.5 büyüyecek, büyüme gelecek yıl yüzde 4.8’e çıkacak.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar