Hükümet yangınlardan ders almadı: Orman yangınları için beklenen adımlar atılmadı

Hükümet yangınlardan ders almadı: Orman yangınları için beklenen adımlar atılmadı
Türkiye 2021 yılının yaz aylarında başlayan irili ufaklı çok sayıdaki orman yangınında 140 bin hektar ormanlık alanını kaybetti. Yangınlardan önce yeterli önlemi almamak ile suçlanan hükümet, aradan geçen neredeyse bir yıllık süreç içerisinde de neredeyse hiçbir adım atmadı. Hükümetin bu konuda geç kaldığını belirten CHP’li Burak Erbay ve Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Türkiye'nin yeni orman yangınlarına hazır olmadığı görüşünde.

YANGIN SEZONU YAKLAŞIRKEN HİÇBİR ÖNLEM ALINMADIĞI ORTAYA ÇIKTI!

Geçtiğimiz yıl yaşanan geniş çaplı orman yangınları sonrasında vatandaş, devlete ödenen vergilere rağmen neden yangın filomuz olmadığı sorusunu sormaya başladı. Türk Hava Kurumu''nda yer alan uçakları kendi haline terk eden hükümet yetkililerinin yeni uçaklar almak yerine kiralama yöntemine baş vurması ise muhalefetten büyük eleştiri toplamıştı.

Cumhuriyet''ten Dilan Ayırkan''ın haberine göre, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, yangınlar için hâlâ yeterli tedbirlerin alınmadığını söyledi. Erbay, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman yangınları için uçak satın almak yerine kiralama yöntemine gittiğine vurgu yaparak “Bu kadar geniş orman alanı olan Türkiye kendi yangın söndürme hava filosunu bulunmak zorunda. Kiralama için harcanan paralarla şimdiye kadar çok daha fazla uçak ve helikopter alınabilirdi. Şu anda elimizde ne uçak ne helikopter var” dedi. 

Erbay, “Yanan alanlar kime ihale edilsin, nereyi hangi şirket alsın, bunun peşindeler” diye konuştu. 

ARAÇ GEREÇ SAYISINDA DEĞİŞİM OLMADI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise yangınlarla mücadele kapsamında araç, gereç, donanım ve personel eksikliklerinin tamamlanmadığını vurguladı. Tolunay, “Yangın mevsimi olarak adlandırılan 1 Mayıs-1 Kasım tarihleri öncesinde ormanla iç içe yaşayanların eğitilmesi, ormanlardaki yanıcı madde yükünün azaltılması, orman yollarının bakımının yapılması, araç, gereç, donanım ve personel eksikliklerinin tamamlanması, personelin eğitilmesi gibi çalışmaların tamamlanması gerekmektedir. Bunların çoğu mayıs ayı başı itibarıyla tamamlanmamıştır. Tolunay, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından 2022 yılında 2270 ilk müdahale aracı, 1065 arozöz, 185 dozer, 263 greyder ile yangınlara müdahale edileceğinin açıklandığını belirterek “Bu sayılar yaklaşık olarak geçen yıla eşit. 20 uçaktan 10’unun ihalesi bitmedi. İhalesi bitenler de henüz yangın bölgelerinde konuşlandırılmadı” dedi. 

YENİDEN AĞAÇLANDIRILACAĞI VADEDİLMİŞTİ

OGM tarafından geçen yıl yanan 140 bin hektar alanın yaklaşık olarak üçte birinin ağaçlandırılacağının açıklandığını anımsatan Tolunay, “Yanmış ağaçların geçen ilkbahara kadar kesilerek orman dışına çıkarılması gerekirken bu çalışmalar henüz tamamlanamadı. Ağaçlandırılması öngörülen alanlardaki dikimlerin de tamamı henüz gerçekleştirilemedi” dedi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar