Türkiye, iş gücü maliyetinde Avupa'da son sıralarda

Türkiye, iş gücü maliyetinde Avupa'da son sıralarda
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerinde göre AB ülkelerinde saatlik iş gücü maliyeti 5,4 Euro ile 43,5 Euro arasında değişirken Türkiye, iş gücü maliyetinde Avrupa'da son sıralarda yer aldı.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerinde göre AB ülkelerinde saatlik iş gücü maliyeti 5,4 euro ile 43,5 euro arasında değişiyor.

En yüksek iş gücü maliyetleri Danimarka, Lüksemburg ve Belçika’da, en düşük ise Bulgaristan, Romanya ve Litvanya’da ölçüldü.

Euronews'te yer alan habere göre 2016 verilerine göre Türkiye’de bir saatlik iş üçü maliyeti 5,4 euro ile AB ülkelerine göre son sıralarda yer alsa da Romanya (5,3€) ve Bulgaristan’dan (4,5€) yüksekti. Ancak 2018'de yaklaşık 5 euroya kadar düşen bu rakam ile Türkiye AB üyeleri arasında iş gücü maliyetinin en ucuz ülkesi oldu.

Buna göre Danimarka’da bir kişi çalıştırmak Türkiye’den yaklaşık 10 kat daha maliyetli.

is-gucu.jpg

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMLAR YABANCI YATIRIMCIYI ETKİLEMEDİ

Son yıllarda Türkiye’de, Türk Lirası bazında, iş gücü maliyeti önemli ölçüde arttı. TÜİK verilerine göre saatlik iş gücü maliyeti endeksi, 2019 yılının 1'nci çeyreğinde 2016 yılın aynı çeyreğine göre yüzde 59 arttı.

Bu artışın temel sebeplerinden biri asgari ücretteki artışa dayanıyor. 2016’da 1647 TL (brüt) olan asgari ücret 2019'da 2.558 TL‘ye (brüt) yükseldi. Ama bu zamlar yabancı yatırımcıyı çok etkilemedi, çünkü aynı süre zarfında Türk Lirası Dolar ve Euro karşısında önemli ölçüde değer kaybetti.

Euro bazında, Türkiye AB ülkeleri arasında asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında girdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar