Türkiye güzeli Mahmure Birsen Sakaoğlu’nun mirası 296 itfaiyeciye kaldı

Türkiye güzeli Mahmure Birsen Sakaoğlu’nun mirası 296 itfaiyeciye kaldı
18 yıl önce vefat eden, 1936 Türkiye güzeli Dr. Mahmure Birsen Sakaoğlu'nun, kendisini iki kez yangından kurtaran Fatih İtfaiyesi'ne bıraktığı miras kararını Yargıtay onadı. 25 milyon lira 296 itfaiyeciye paylaştırılacak.

İstanbul Fatih'te 17 Aralık 2003'te 94 yaşında hayatını kaybeden Sakaoğlu, tüm mirasını 3 ve 91 yaşındayken kendisini iki kez yangından kurtaran Fatih İtfaiyesi ekiplerine bağışlamıştı. 7 yıl ABD'de yaşayan Sakaoğlu'nun hiç çocuğu olmamıştı. Ancak kardeşi Selahattin İzmirli ile dört yeğeni vasiyetnamesinin iptali için dava açtı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi 2018'de Fatih İtfaiyesi çalışanlarının lehine karar verdi.

Sabah gazetesinden Fatih Ulaş’ın haberine göre, davanın Yargıtay'da yapılan temyiz incelemesi de tamamlanınca mahkemenin kararı onandı. Sakaoğlu'nun mirası faiziyle birlikte 37 milyon lira tutuyor. Bu miktarın 12 milyonu anapara, 25 milyonu ise biriken faiz. Vasiyete ve mahkemenin kararına göre anaparaya dokunulamazken, faizi hayatta kalan 296 itfaiyeciye pay edilecek.

Bu itfaiyeciler hayatta oldukları sürece paranın faizini alabilecek. Öldükten sonra para itfaiyecilerin mirasçılarına geçmeyecek ve devlet hazinesine kalacak.

SAKAOĞLU KİMDİR?

Fatih’te 1909 yılında dünyaya gelen Mahmure Birsen Sakaoğlu, henüz 3 yaşındayken evlerinde çıkan yangında binada mahsur kaldı. Yangına müdahale eden Fatih İtfaiyesi Teşkilatı ekipleri, Sakaoğlu’nu alevlerin arasından kurtarmayı başardı. Bu olayın ardından İzmirli Ailesi, küçük kızlarını kurtaran itfaiye teşkilatına duydukları minneti her fırsatta dile getirdi.

Mahmure Birsen Sakaoğlu da bu minnet duyguları arasında büyüdü. 1936 yılında katıldığı yarışmada Türkiye Güzeli seçilen Sakaoğlu, bir taraftan da tıp eğitimini tamamlayarak pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı.

Kendisi gibi doktor olan Mustafa Sakaoğlu ile evlendi, çiftin çocukları olmadı. Sakaoğlu, 1999 yılı Eylül ayında eşini kaybetti. Yalnız yaşamaya başlayan Sakaoğlu’nun evinde 2000 yılında bir kez daha yangın çıktı. 87 yıl arayla ikinci kez alevlerin arasında kalan Sakaoğlu’nu itfaiye ekipleri kucaklarına alarak bir kez daha kurtardı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar