Türkiye artık kademeli fatura döneminde! Peki yeni sistemde elektrik faturası nasıl düşürülür

Türkiye artık kademeli fatura döneminde!  Peki yeni sistemde elektrik faturası nasıl düşürülür
Türkiye kademeli elektrik faturası dönemine girdi. Şimdi gözler yeni faturalara çevrildi. Zam öncesi aylık 150 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyenlerin faturaları katlanmaya başlayacak, yani aynı miktarda kullanıma devam ederseniz daha fazla ödeyeceğiniz anlamına geliyor. Peki elektrik faturasının düşük gelmesi için neler yapmak gerekir?

 

Cep delecek kademeli tarife uygulaması bu ay başladı. Belirlenen asgari kullanım miktarına göre faturalar fiyatlandırılacak. Buna göre; elektrikte mesken aboneler için aylık 150 kilovat saate (kWh) kadar olan tüketim miktarı için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’in üstündeki kısmı için ise 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacak.

FATURAYI DÜŞÜRMEK ZOR OLACAK

Peki 150 kWh olarak belirlenen tüketim miktarı üstüne çıkmamak mümkün olabilir mi? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) elektrik, doğal gaz ve petrol ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlarla ilgili açıklamasında Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh olduğu ifade ediliyor.

ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL

Bu aile 1 ayı 150 kilovatsaat enerji harcayarak geçirebilir mi? BBC Türkçe'ye konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu'na göre bu biraz zor ama imkansız değil. Faturaların okunma bilgisi bölümünde Tek Zamanlı, Gündüz, Puant ve Gece diye bölümler mevcut. Bu kullanıcılara tek zamanlı ya da üç zamanlı sunulan bir tarifeyi gösteriyor. Tek zamanlı tarifede elektriğin fiyatı gün boyunca aynı fiyattan hesaplanıyor. Çok zamanlı tarifede ise ücretlendirme günün hangi saatinde olduğuna göre değişiyor. Örneğin puant diliminde yani elektriğin en yoğun kullanıldığı 17:00-22:00 saatleri arasında daha pahalı oluyor. Gece diliminde yani elektriğin en az kullanıldığı zamanda daha ucuz oluyor.

Peki 150 kilovatsaatin altında kalmak için ne yapabiliriz? İşte Küfeoğlu'nun önerileri:

KLİMA KESİNLİKLE KULLANMAYIN

Klima kesinlikle kullanmayın. Eğer klima mecbursa kışın 18 derece, yazın 26 derecede çalıştırılmalı. Bu derecedeki her artış, kullanılan elektriği artırıyor.

EN ÇOK HARCAYAN BUZDOLABI

En çok elektrik harcayan cihazlardan olan buzdolabı sürekli çalışıyor. Daha az enerji harcaması için buzdolabınızda çok gıda olmaması gerekiyor. Ayrıca ısı transferini rahat yapabilmesi için buzdolabının arkasında da biraz boşluk bırakılması gerekiyor.

MÜSRİFLİK YAPMAYIN

Kettle'a muhakkak içilecek kadar su konulmalı. Kettle'ın tamamını doldurup bir bardak çay içilmemeli.

LED AYDINLATMAYA GEÇİN

Kullanılmayan ışıklar kapatılmalı. Mümkünse evdeki tüm aydınlatma led aydınlatmaya çevrilmeli.

EVDEKİ CİHAZLAR A SINIF OLSUN

Evdeki cihazları A sınıf, A Plus sınıf enerji verimliliğine sahip olması gerekiyor.

SAÇLARINIZI HAVLUYLA KURUTUN

Saç kurutma makine kullanmak yerine havluyla saç kurutulmalı.

ÇAMAŞIRLARINIZI ASARAK KURUTUN

Çamaşır kurutma makinesi kullanılmamalı, çamaşırlar asılarak kurutulmalı. Havalandırma ve ısı transferi için kışın pencereleri kapıyı fazla açmamak, yazın ise açmak gerekiyor.

Tüm bu önlemleri sayan Küfeoğlu, "Bunların tamamı yapılsa dahi ortalama bir Türk ailesinin 150 kilovatsaat altında yaşayabileceğini düşünmüyorum" diye ekliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar