Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Türk siyasetinin en önemli olayı

Belki şu an çok az kimse bu gerçeğin farkında ama tarih bugünlerde yaşadığımız süreci yazarken, MHP'nin yaptırılmayan kongresini temel olarak alacak…

MHP'de 1 Kasım 2015 erken genel seçimi sonrası yaşanılan kongre mücadelesi, Türk siyasi tarihinin şimdiye kadarki en büyük parti içi değişim mücadelesiydi. O günlerde bir yazımda ben şu tespiti yapmıştım, ''Türkiye'de olağan siyasi paradigmayı değiştirecek tek olay, olağanüstü MHP kongresidir.'' 

Ancak, kongrenin yaptırılmaması da Türkiye'de çok şey değiştirdi.

MHP'de olağanüstü kongrenin AKP'nin iktidarda kalması için yaptırılmadığı herkesin malumu… Peki sadece bunun için mi MHP'de değişim engellendi? Türkiye'nin başkanlık rejimine geçirilme projesi, MHP'de değişimin engellenmesinin neresinde, bu hiç sorulmadı.

Hatırlayalım; 15 Temmuz sonrasında ne Erdoğan ne de AKP iktidarından herhangi bir kimse başkanlık sisteminin adını dahi ağzına alamıyordu. Hatta bu durum kamuoyunda Erdoğan'ın bu sevdadan vazgeçeceği beklentisini de doğurmuştu.

Ancak bir Salı günü partisinin grup toplantısında Devlet Bahçeli, ''fiili durum hukuki duruma uygun hale getirilmelidir ' çıkışıyla Türkiye'nin gündemine başkanlık sistemi yeniden girdi. Ardından ise AKP - MHP hattında siyasi tarihte benzeri görülmemiş bir yakınlaşma yaşandı ve bu durum halen devam ediyor.

Eğer kongre yaptırılmış olsaydı, MHP'de bir değişim yaşanacak, MHP ilk defa yüzde yirminin çok üstüne çıkmaya hiç olmadığı kadar yaklaşacak ve 15 Temmuz sonrasında başkanlığa evet diyen bir MHP olmayacaktı.

Yani 15 Temmuz darbe girişimi yine yaşansa bile, darbe fırsatçılığı üzerinden Türkiye'de rejim değiştirilemeyecekti. 

MHP'deki değişim mücadelesinin neden engellendiğini anlamadan, Türkiye'de son yıllarda yaşanan gelişmelerin perde arkasına bakabilmek mümkün değil.

MHP'de değişim Ülkücülerin projesiydi ama değişimin engellenmesi Türkiye'ye tek adam rejimini biçenlerin projesidir. Burada ortaya çıkıyor ki, aslında Türkiye'nin başkanlık rejimine geçmesinin asıl dönüm noktası 15 Temmuz değil, MHP'de değişimin önüne geçilmesidir.

15 Temmuz, başarısız bir darbe girişimi olarak tarihe geçmekle beraber, FETÖ'cüler bu girişimle MHP'de muhalif hareketin ivme kaybetmesini başardılar.

16 Nisan referandumundan da, ite kaka da olsa evet çıkmasıyla, MHP'deki parti içi muhalefete yeni bir parti kurmaktan başka çare kalmamıştı.

Evet, MHP'de değişim Türk siyasetinde paradigma ve iktidar değişimi demekti. Bu çok önemli bir olay olacaktı. Bundan olsa gerek, değişimin gerçekleşmemesi de Türkiye'de daha büyük gelişmelere neden oldu. Bu da kanıtlıyor ki, Türk siyasetinin en önemli olayı, MHP'nin yaptırılmayan kongresidir. Bu olayın büyüklüğünü önümüzdeki yıllarda görmeye devam edeceğiz… 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları