Türk kelimesinden kim rahatsız oldu? İYİ Parti Meclis gündemine taşıdı

Türk kelimesinden kim rahatsız oldu? İYİ Parti Meclis gündemine taşıdı
Kültür ve Turizm Bakanlığı alınan kararla bazı koro isimlerindeki “Türk” kelimesini çıkardı. Karara İYİ Parti’den sert tepki geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bakanlık makamına 23.03.2021 tarihli bir yazı gönderilmiş, “Taşra Teşkilatında Düzenleme” konulu yazıda birtakım yeni uygulamalara gidildiği ifade edilmişti. Bazı koro isimlerinden Türk kelimesi çıkarılmış, "Birleştirme" adı altında yapılan uygulamada, Devlet Halk Dansları Topluluğu Müdürlüğü’nün de Ankara'dan İstanbul'a taşınmasına karar verilmişti. Bu gelişme üzerine Türkkan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a şu soruları yöneltti;

İŞTE TÜRKKAN'IN BAKAN ERSOY'A YÖNELTTİĞİ O SORULAR

1-Bakanlık bünyesinde “Birleştirme” adı altında yapılan uygulamalar ile adı geçen koro isimlerinden “Türk” kelimesinin çıkarılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur, bunun gerekçeleri nelerdir?

2-Koro isimlerinden “Türk” kelimesinin çıkarılması kararı kimin ya da kimlerin tavsiyesi doğrultusunda alınmıştır?

3-Çözüm Süreci döneminde “Türk” kelimesinin ırkçılık çağrışımı yaptığı görüşü savunularak “Andımız”ın kaldırılması istenmiş ve bu doğrultuda adım atılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı da mı aynı görüşe sahiptir, korolardan “Türk” kelimesinin çıkarılması kararı bu doğrultuda mı alınmıştır?

4-Bakanlık’ın bu kararının Danıştay’ın “Andımız”ın okutulmaması kararı ve Devlet Nişanı verilecek Arap liderleri ve iş adamlarının Atatürk kabartmalı nişanlardan rahatsız olması nedeniyle Atatürk’ün bu kabartmalardan çıkarılması ile aynı döneme denk gelmesi bir rastlantı mıdır, yoksa Bakanlık, korolardan “Türk” kelimesinin çıkarılması kararını bu kararların devamı niteliğinde mi almıştır?

5-Devlet Halk Dansları Topluluğu Müdürlüğü’nün Ankara'dan İstanbul'a taşınmasına karar verilmesinin gerekçeleri nelerdir, bu karar Halk Dansları Topluluğu’nu ticarileştirilmek için mi alınmıştır?

6-Bazı koro isimlerindeki “Türk” kelimesinin kaldırılması kararından vazgeçilerek yeni bir düzenleme ile tekrar “Türk” kelimesinin eklenerek korolara eski isimlerinin verilmesi yönünde bir karar alınması düşünülmekte midir?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar