Tüm illerde deprem riskini öğrenmede yeni formül. Hem de ücretsiz

Tüm illerde deprem riskini öğrenmede yeni formül. Hem de ücretsiz

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ücretsiz Deprem Bilgi Sistemi (Deprembis) uygulamasına yeni özellikler eklendiğini duyurdu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin çözüm ortaklarıyla birlikte sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirilen Deprembis uygulamasına yeni özellikler eklendi.

Yeni özelliklere ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Kutoğlu, artık fay hatları, geçmiş depremler ve fayların hangi büyüklükte deprem üretebileceğinin birleştirilebileceğini belirtti.

_89281 (1)

“KAÇ TANE DEPREM ÜRETİLEBİLİR GÖREBİLECEK”

Kutoğlu, "Vatandaşlarımız artık bölgede bulunan fayların mevcudiyetini, kaç tane deprem üretilebilir ve en son ne zaman, kaç tane deprem meydana gelebilir görebilecek. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusu. Bu bilgileri 'deprembis' üzerinden görebilecekler" dedi.

_89281 (2)

TEHLİKE NE KADAR YAKIN?

Prof. Dr. Kutoğlu, proje kapsamında fay dağıtım hareket hızlarını da sistem ekleyeceklerini ve böylece geçmiş depremlerden bu yana geçen süreyi değerlendirerek tehlikenin ne kadar yakın olduğunu görebileceklerini belirtti.

_89281 (5)

Maden Tetkik Arama (MTA) haritalarının da sayısallaştırılarak sistemler dahil edilerek saklanmasını sağladı. Kutoğlu, Deprembis'i ticari amaçla kullanmadıkları için kullanıcısını günlük 10 sorgulama ile sınırlamadıklarını belirtti.

_89281