TÜİK’i beklerken Merkez Bankası açıkladı: İşte memur, emekli ve çalışanların alacağı zam...

TÜİK’i beklerken Merkez Bankası açıkladı: İşte memur, emekli ve çalışanların alacağı zam...
Milyonlarca çalışan, emekli ve memur, açıklanacak Temmuz zammı kararını bekliyordu. TÜİK’in, zammın miktarını belirleyecek 6 aylık enflasyon oranını açıklaması beklenirken Merkez Bankası önce davrandı. İşte 6 aylık enflasyon oranı ve maaşlarda yapılacak değişiklikler…

İŞTE ASGARİ ÜCRETE GELECEK ZAM...

Emeklilerin, memurların ve çalışanların alacağı ara zam için, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranı bekleniyor. Bu rakamın açıklanması merakla beklenirken, her geçen gün olası maaş değişikliği hakkında birçok şey yazılıp çiziliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri açıklanmadan önce, Piyasa Katılımcıları Anketi yapan Merkez Bankası, ilk 6 aylık enflasyon tahmini açıklandı. TCMB tarafından hafta içinde ilan edilen tahmin raporunda dolar kurunun yılsonu beklentisi, enflasyon oranlarına dair beklenti ve diğer rakamlar değerlendirildi. Hazırlanan raporda 12 aylık enflasyon oranı 64,5 olarak ilan edildi.

TCMB''ye göre Haziran 2022 sonuna kadar oluşacak olan 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 40,75 olacak.

Açıklanan enflasyon oranı ile TÜİK’in açıklayacağı rakam aynı olursa oluşacak durum:

4250 TL olan asgari ücrete gelecek, 1680 TL zam ile maaşlar 5930 TL''ye çıkacak

2.500 TL maaş alan bir çalışan 1018 TL zam alacak. Maaşı 3000 TL olan bir emeklinin zamlı aylığı 1222 TL artışla 4222 TL olacak. 4000 TL maaşı olanlara 1630 TL, 5000 TL maaşı olanlara ise 2037 TL zam yapılacak.

En düşük memur maaşı ise yüzde 40.25''lik zam ile 6.429 TL''den 9.018 TL olacak. Memur emeklilerinin maaşları ise 4.289 TL''den 6.016 TL''ye yükselecek.

MB ile TÜİK’in rakamları kesişirse ayrıca:

4A SSK kapsamında maaş alan emekliler ile dul yetim aylığı alan hak sahipleri enflasyon oranında yani yüzde 40.75 seviyesinde zam alacaklar.

4B Bağ-kur Esnaf Tarım kapsamında aylık alan emekliler ise maaşlarına SSK''da olduğu gibi yüzde 40.75 oranında 6 aylık enflasyon oranında zam alacaklar.

4C Emekli Sandığı üzerinden emekli olanlar ise net maaş zammı ve üzerinde enflasyon farkı alacaklar. Bu durumda maaş zam oranı yüzde 40.25 seviyesinde olacak.

Halen çalışma hayatında olan memurlar ise memur emeklileri gibi yüzde 7 net zam ve üzerinde yüzde 7.5 üzerindeki enflasyon oranları kadar fark zammı alacaklar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar