Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ömer Erbıyık

Ömer Erbıyık

Baktığım Yerden

TSK, emekli binbaşılarını unutmamalı

Emekli binbaşılar.

Çeyrek asıra yakın TSK'lerinde çok güç şartlar altında "bütün subay ve de astsubaylar" gibi görev yapmış asker kişilerdir.

Şahsım da aynı camianın içerisinde TSK'lerinde çok uzun yıllar görev yaptı.

Dolayısıyla em. binbaşılarımızın sorunları hakkında bir takım bilgilere de yeterince sahibim.

 

***

 

Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, bayrağımızın devamlı dalgalanması için gece gündüz demeden,

mesai mefhumu gözetmeden, hatta Doğu ve de Güneydoğu'nun en zor koşullarında, şehit ve gazi olma uğruna görev yapmış kahraman bu binbaşılarımız biraz unutulmuş gibi.

 

***

 

Em. binbaşılar İst. Bölg. Bşk. Em. Binbaşı Cüneyt Mumcular, Em. Bnb'lar Platform Başkanı Em. Bnb. Fatih Çakırtaş ve bazı emekli binbaşılardan mağduriyetlerini dile getiren "mektup ve mail" aldım. İfade ettikleri mağduriyetlere onların ifade ettikleri şekilde bugünkü yazımda değinmek istiyorum;

"Bizler, yıllarını aziz vatanımızın her karış toprağının, mavi vatan denizlerimizin ve vatan semalarının korunmasına vermiş, kısaca Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yıllarca görev yaptıktan sonra emekli olmaya hak kazanıp, o dönemde yürürlükte olan yasalar çerçevesinde  emekli olmuş, yaklaşık 2400 kişilik Emekli Binbaşılar topluluğuyuz.

 

*

1990'lı yıllarda Emekli Generallere ve Emekli Albaylara ödenmeye başlanan "Makam ve Görev Tazminatı",  2002 yılında dava açıp kazanan Emekli Yarbaylara da ödenmeye başlanmıştır.

 

*

 

Binbaşı rütbesi de "üstsubay" kategorisindedir.

Binbaşı ve yarbay rütbeleri görev anlamında birbirine çok yakın rütbelerdir.

 

*

 

Kuvvet komutanlıklarınca yapılan personel atamalarında ilk zamanlarda  hizasında "yarbay" yazan görevler, daha sonra "Yarbay-Binbaşı" olarak değiştirilmiştir.

 

*

 

568 sayılı KHK'daki  listede Yarbaydan sonra "Binbaşı" rütbesi yazılmamış olduğu için bizler, "üstsubay statüsünde olmamıza rağmen,"  rütbeye değil makama ödenmesi gereken "Görev ve makam tazminatından" mahrum kalmış durumdayız. Dolayısıyla Üstsubay olan Binbaşılara "makam tazminat cetvelinde" yer verilmemiştir.

 

*

 

Bu nedenle hizmet senesi bizden bir yıl fazla olan rütbenin de çok altında emekli maaşı almaktayız.

Görevdeki Binbaşılara başka adlar altında yapılan iyileştirmeler emekli binbaşılara  yansıtılmamıştır. Hatta emekli binbaşılar olarak maaşlarımız astlarımız olan "Emekli Uzman  Çavuşun"  maaşından daha düşük bir durumdadır.

 

*

 

2018 yılında astsubay emeklilerine bir derece verilmesi ile ikinci derece astsubay emeklisi kalmamış ve astsubay emeklilerinin maaşı da Binbaşı emeklilerinin maaşını geçmiştir.

 

*

 

Genelkurmay Başkanı bu konuda iki sene önce söz vermiş, fakat verilen söz de yerine getirilmemiştir.

 

*

 

Geçim sıkıntısı çeken bir çok emekli binbaşı sosyal statülerine uygun olmayan (milli piyango satışı, filmlerde figüranlık, tüp dağıtıcısı, çay ocağı vs.gibi) işlerde çalışmaktadır."

 

***

 

Evet, emekli binbaşılar yukarıdaki, hatta daha fazla şekilde mağduriyetlerini dile getirdiler.

 

***

 

Üniforma giydikleri dönemde koskoca taburun emanet edildiği emekli binbaşılarımızın durumu hakikaten vicdanları sızlatacak durumda.

Sorunları bir çok kademelere iletilmesine rağmen bugüne kadar bir sonuç alamamalarını

üzülerek ve sitem ederek dile getiriyorlar.

 

***

 

Ortalama 27 yıl üzerinden emekli olarak bu vatana en zor şartlarda hizmet etmiş olan emekli binbaşılarımıza yetkili mercilerin verdikleri sözleri tutması ve mağduriyetlerinin giderilmesi  devletin, TSK'lerinin, komutanların görevi olmalıdır.

 

***

 

Sonuç olarak;

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman emekli subaylarına bu mağduriyet reva mı?

Bu haksızlık vicdanları daha fazla sızlatmadan acilen düzeltilmelidir.

Hayatını dağlarda, taşlarda geçirmiş, tabur emanet edilmiş, üst subay üniforması giymiş bu camianın sefalet maaşlarının görmezden gelen komutanlar acaba rahat yatabiliyorlar mı?

Bir söz verildiyse bu söz yerine getirilmelidir.

Bakalım emekli binbaşılarımıza vefa borçları ilgili makamlarca ödenecek, vefa borcu yerine getirilecek mi?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları