Trump'tan Filistin'e: "Terörün pençesi altında kalmışlar"

Trump'tan Filistin'e: "Terörün pençesi altında kalmışlar"
ABD Başkanı Donald Trump, 'Yüzyılın Anlaşması' dediği Ortadoğu Barış Planı'nı açıkladı. Trump, Filistin için "Terörün pençesi altında kalmış durumda. Onları piyon olarak kullanan teröristlerden kurtulmak zorundalar" dedi.

ABD'li Başkan Donald Trump, İsrail Başbakanı Netenyahu ile Beraz Saray'da bir araya geldi.

Reuters haber ajansının geçtiği bilgilere göre, Ortadoğu Barış Planı'nda “İki devletli çözüm, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulması, Filistinli mültecilerin İsrail’e değil, müstakbel Filistin devletine geri dönmesi” konusunda Netanyahu ile mutabık kalındığını belirtildi.

İşte Donald Trump'ın açıklamaları:

"Barış için önemli bir adım atıyoruz. Ortadoğu’daki gençler artık umut dolu bir gelecek için hazır. Bölgedeki hükümetler de terörün ve İslami aşırıcılığın herkesin ortak düşmanı olduğunun farkında. İsrail devleti, bölgede barış istiyor, iki devletin de istediği şey barış.

Başkan olarak yurt dışına gerçekleştirdiğim ilk ziyaretimde İsrail'deki kutsal toprakları ziyaret etmiştim. Hiç bitmeyen tehditler arasında bir ülkenin nasıl var olduğunu görmüştüm Ortadoğu’da. İsrail, bütün karşılaştığı zorluklara rağmen demokrasinin kültürün inovasyon merkezi olmakta. İsrail halkıyla Amerika halkının kalbi ortak ve aynı kutsal değerlere sahipler. Yahudi’lere bir taahhütte bulunuyoruz. Tarihin en karanlık anları bir daha yaşanmayacak.

"İsrail’e gerçekleştirdiğim ziyaret esnasında Filistin Devlet Başkanı Abbas’la görüşmüştüm. Filistin halkı da daha iyi bir yaşamı hak ediyor. Onlarda olağanüstü potansiyelini gerçekleştirmeyi hak ediyorlar. Filistinliler aslında, terörün pençesi altında kalmış durumda. Onları piyon olarak kullanan teröristlerden kurtulmak zorundalar. Ortak bir komisyon kuracağız, daha detaylı bir harita üzerinde çalışacağız. Ve gelecekteki Filistin devleti içerisinde, devlet olma şartları yerine getirildiğinde ki terörün reddedilmesi de bu şartlar altında. Bu şartlar altında Kudüs, İsrail’in bölünmemiş başkenti olmaya devam edecek"

"İsrail'e tek olarak ait olacak bir başkent olacak. Ama bu çok büyük bir şey değil, çünkü ben zaten bunu sizin için yaptım. Bu şekilde kalacak. Benim vizyonuma göre İsrail için çizdiğimiz bu sınırı ABD resmi olarak tanıyacak. İki devletli geçiş sürecinde ne olursa olsun İsrail devletinin güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye düşmeyecek"

"İki devletli bir çözümünde İsrail devletine karşı bir güvenlik riskinin artmaması. Biz gece kulüplerine yapılan, otobüslere yapılan saldırılara geri dönmeyeceğiz. İsrail’den güvenlik anlamında taviz vermesini de isteyemeyiz"

"Filistinlilerden veya İsraillilerden hiçbiri evlerinden alınıp başka yere götürülmeyecek. İsrail harika bir beyfendiyle, Ürdün kralıyla birlikte çalışarak burada Harem-i Şerif’in statüsünü korunmasını sağlayacak. Herkesin Mescid-i Aksa’yı ziyaret edebilmesini sağlayacağız. Bizim vizyonumuzda çok ciddi bir ticari aktarımında, 50 milyon dolarlık aktarımında yeni İsrail devletine aktarılacaktır"

"HALKIMIZ BUNU TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATACAK"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu planını reddettiklerini açıkladı.

Abbas, Trump'ın açıkladığı sözde planı eleştirerek, "Kudüs satılık değildir" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın bu planı kabul etmesi mümkün değil." diye konuştu.

DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı da, ABD Başkanı Trump'ın kalıcı İsrail-Filistin barış planına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gaspetmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz" denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar