Trump'ın Nobel Barı Ödülü ısrarı devam ediyor

Trump'ın Nobel Barı Ödülü ısrarı devam ediyor
ABD Başkanı Donald Trump, Nobel Barış Ödülü'nün kendisine verilmesi gerektiğini iddia ederek isim vermeden Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'e göndermede bulundu. Trump, “Bir anlaşma yaptım, bir ülkeyi kurtardım ve ardından duydum ki, o ülkenin lideri ülkeyi kurtardığı için Nobel Barış Ödülü alıyor” ifadelerini kullandı.

Nobel'e göz diken dünya liderlerinin başını çeken Donald Trump, 2019 yılının Nobel Barış Ödülü'nü aslında kendisinin hak ettiğini ileri sürdü.

Ödüle komşu Eritre ile sınır anlaşmazlığı nedeniyle 20 yıldır süregiden çatışmayı sonlandıran Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed layık görülmüştü. Trump ise komşu Meksika'ya göçmen akışı gerekçesiyle duvar çekmekle meşgul. 

Perşembe günü Ohio eyaletinin Toledo kentinde katıldığı seçim mitinginden sosyal medyada paylaşılan bir klip, Trump'ın takıntıları arasında Nobel'in özel yerini ortaya koydu.

"Şimdi size Nobel Barış Ödülü'nden söz edeceğim" diye konuya giren ABD Başkanı, şöyle devam etti:

"Bir anlaşma yaptım, bir ülkeyi kurtardım ve ardından duydum ki, o ülkenin lideri ülkeyi kurtardığı için Nobel Barış Ödülü alıyor. Dedim ki: 'Ne, ben bunun için bir şey yapmamış mıydım?' Evet, ama biliyorsunuz, bu işler böyle. Bildiğimiz kadarıyla asıl önemli olan bu... Büyük bir savaşı önledim, onlardan birkaç tanesi önledim."

ETİYOPYA BAŞBAKANI ABİY AHMED'E GÖNDERME YAPTI

Trump'ın adını anmadan atıf yaptığı Afrika'nın en genç hükümet başkanı olan 43 yaşındaki Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, aylar süren protestoların selefini istifaya mecbur bırakmasının ardından Nisan 2018'de göreve geldi.

Tez zamanda geniş çaplı demokratik reformlara imza atan, binlerce muhalif aktivisti hapisten çıkaran ve sürgündeki muhaliflerin ülkeye geri dönmesine izin veren, basın özgürlüğü yönünde adımlar atan, kadınları önemli pozisyonlara atayan Abiy'in araya Eritre ile barış anlaşmasını sıkıştırması, Nobel'le ödüllendirilmişti.

Trump geçtiğimiz aylarda da Nobel Ödülü'nün adil bir şekilde dağıtılmadığını, aksi takdirde birçok şey için prestijli ödülü kazanacağını söylemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar