TRT'den halk şairi Derviş Ali'nin o sözlerine sansür!

TRT'den halk şairi Derviş Ali'nin o sözlerine sansür!
TRT, Halk şairi Derviş Ali'nin seslendirdiği 'Gönülgel Geyin Hırkayı' deyişini sansürledi. Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, bu tutuma tepki gösterdi.

2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı'nda yakılarak katledilenlerden Aşık Nesimi Çimen'in yazdığı, halk şairi Derviş Ali'nin düzenleyip seslendirdiği 'Gönülgel Geyin Hırkayı' deyişi, TRT'nin sansürüne uğradı. Sansür için, 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesi gerekçe gösterildi.

O madde ise şu:

Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz.

Yayın Denetmeni Meryem Özen imzalı kararda, deyişin sansüre uygulamasının gerekçesi olarak şu ifadeler gösterildi:

"Bir Meclis'te mey olmazsa 

O meydanın mesti olmaz."

312116-969x1600.jpeg

 

“BUNLARIN ZİHNİYETLERİ…”

Gerçek Gündem'in sitesinde yer alan habere göre, sansüre tepki gösteren Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, “Kızılbaş Alevilerin beyitlerinin içerisinde bu tür terimler çok var. Bunların mantıkları, zihniyetleri, kafaları; uyuşturucuya, içkiye, kadın ve çocuk tacizlerine gittiğinden dolayı böyle mantıksız şeyler düşünüyorlar” dedi.

"SANSÜR ÇOK ACI BİR ŞEY"

Deyişlerdeki kelamlar için, “Onlar bizim özümüz” diyen Fırat, “Deyişler içerisinde böyle kelamlarımız var. Bu sansür çok acı bir şey. Türkiye’nin genetik konjektörünün ne derece boyuta geldiğinin bir örneğidir bu. Yüzleşmeleri gerekiyor artık bununla. Bizim muhabbetlerimizde dem almak vardır. Dem almak; sadece bunların anladığı şekilde içki içmek değildir. Biz muhabbeti dem olarak görürüz. Demimizi öyle alırız. Bunların zihniyeti, başkalarını da kendi kirli düşünceleri gibi görmektir. Kirli beyinlerindeki düşünceleri birilerine aktarmaya ya da onlara dayatmaya gayret ediyorlar. Çok acı bir şey” ifadelerini kullandı.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar