'Trans yağ yoktur' ibaresi kaldırılıyor! Bakın neler yazacak

'Trans yağ yoktur' ibaresi kaldırılıyor! Bakın neler yazacak
Tarım Bakanlığı’nın etiket yönetmeliğinden ‘trans yağ yoktur’ ibaresinin ve ‘gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamaz, bu tür özelliklere atıfta bulunulamaz’ hükümlerinin kaldırılma hazırlıkları tepkilere neden oldu.

Türk Besin Kodeksi Besin Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nde yapılacak iki kritik değişiklik tartışmaya neden oldu. Yönetmelik değişiklik taslağıyla işlenmiş besinlerden ‘trans yağ yoktur’ ibaresinin kaldırılmasının yanı sıra ‘Gıdanın bir hastalığı tedbire, tedavi etme yahut düzgünleştirme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamaz, bu cins özelliklere atıfta bulunulamaz’ kararı de çıkarılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmelik değişiklik taslağı için taraflardan görüşlerini 27 Aralık’a kadar göndermesini isterken, taslağa itiraza hazırlanan TÜDEF Başkan Vekili Sinan Vargı, “Böylece otun çöpün üzerine kanserin tedavisine iyi gelir, kısırlığı giderir, kabızlığa iyi gelir, gibi ibareler yazılabilecek” dedi.

"ÜRÜNÜN HASTALIK ÖNLEMESİ AYRIDIR..."

Hürriyet’te yer alan habere göre, TÜDEF Başkan Vekili Vargı şunları kaydetti: “Hasta olanlar bir sağlık kuruluşuna gitmek yerine, bu reklamlara inanarak limonla kanser tedavi etmeye, zencefille iltihap gidermeye başlayacak. Muzun üzerinde ishali, kayısının üzerinde kabızlığı tedavi eder, yazabilecek. İltihabın varsa zerdeçal tüket, kansersen limon ye! Bu çok büyük bir piyasa ve daha da büyüyecek. Oysa bir ürünün hastalık önlemesi ayrıdır, tedavi etmesi ayrıdır.”

"YETKİLER SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVREDİLDİ"

Tarım ve Orman Bakanlığı kaynakları ise takviye edici gıdalarla ilgili yetkilerin Sağlık Bakanlığı’na devredildiğini belirtti. Bu nedenle yönetmelik taslağında takviye edici gıdalarla ilgili düzenlemelere yer verilmediğini kaydeden yetkililer, “Bir yetki boşluğu oluşmuyor. Bu konular Sağlık Bakanlığı bünyesinde olduğu için, süreci onlar yönetiyor. Biz de kendi mevzuatımızdan konuyla ilgili hükümleri ayıklıyoruz” dediler.

"DAHA ÖNCE VERİLEN CEZANIN İKİ KATI"

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise “Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında 20 bin Türk Lirasından 300 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır” hükmünün getirildiğini anımsattılar.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar