Tolga Şardan yazdı: Erdoğan Soylu’nun kadrosunu sildi

Tolga Şardan yazdı: Erdoğan Soylu’nun kadrosunu sildi
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen kaymakam atamalarını değerlendiren T24 yazarı Tolga Şardan uzun yıllardır kararnameleri takip ettiğini ancak şimdiye kadar bu kadar kalabalık bir liste görmediğini belirterek, görevden alınanlarla ilgili çok konuşulacak bir iddiada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan kaymakam atamalarını değerlendiren T24 yazarı Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun görevden almalardan rahatsız olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı, geçen cuma yayımladığı kararnameyle yurt genelinde ve bakanlık merkez teşkilatında göreli olan kaymakamlar ve vali yardımcıları arasında yeni atamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yayımlanan kararnameyle 99 ilçeye kaymakamlık kursunu bitiren yeni kaymakamlar atanırken, daha kıdemli 525 kaymakam ve vali yardımcısı da yer değiştirdi.

Şardan yazısında , "2021 yılı mülki idare yaz kararnamesine göz atanlar, 47’si kaymakam, 16’sı vali yardımcısı olmak üzere 63 mülki idare amirinin, kızağa çekilerek il hukuk işleri müdürlükleri bünyesine alındığını görecekler." dedi.

Şardan 'nın "Son İçişleri Bakanlığı kararnamesi: Kızağa çekilen 63 kaymakam ve ödül gibi atamalar!" başlıklı yazısı şöyle:

"Uzun yıllardır kararnameleri takip eden bu satırların yazarı olarak şimdiye kadar bir kararnamede bu kadar çok kızağa alınan kaymakam olmadığını söyleyebilirim. İçişleri Bakanlığı, geçen cuma yayımladığı kararnameyle yurt genelinde ve bakanlık merkez teşkilatında görev yapan kaymakamlar ile vali yardımcıları arasında yeni atamaları gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı kararnameyle 99 ilçeye kaymakamlık kursunu bitiren yeni kaymakamlar atanırken, daha kıdemli 525 kaymakam ve vali yardımcısı da yer değiştirdi.

"SOYLU'YU RAHATSIZ ETTİ"

Büyüteç’in başlığının özel bir anlamı var kuşkusuz. 2021 yılı mülki idare yaz kararnamesine göz atanlar, 47’si kaymakam, 16’sı vali yardımcısı olmak üzere 63 mülki idare amirinin, kızağa çekilerek il hukuk işleri müdürlükleri bünyesine alındığını görecekler. Listede yer alan vali yardımcılığının idari bir görev olduğunu ve bu görevdeki mülki idare amirlerinin aslında kaymakam kadrosunda görev yaptıklarını hatırlatayım. Öncelikle; bu yılki mülki idare kararnamesinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen “FETÖ’nün mülki idare yapılanması” soruşturmasının gölgesinde hazırlanıp yayımlandığını belirteyim. Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanlığı ilki geçen eylülde olmak üzere üç kez FETÖ’ ile bağı bulunduğu gerekçesiyle onlarca kaymakamı görevden aldı. İlki topluca yapılan bir görevden almaydı. Ancak bu işlem, özellikle atama kararnamelerini hazırlayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçiren İçişleri Bakanı Soylu’yu rahatsız etti. Soylu’nun kamuoyu nezdinde tartışılmaya başlanması üzerine yılbaşından sonra gerçekleşen görevden almalar ise, sessiz sedasız tek tek yapıldı. Bu görevden almaların gerekçesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sözünü ettiğim soruşturmasıydı, elbette.

"FETÖ İLE BAĞLANTILI"

Savcılık halen soruşturmayı yürütüyor. Soruşturma kapsamında 400 dolayında kaymakam ve 40 kadar da kaymakamların FETÖ ile bağını kuran mahrem imamların bulunduğu kaynaklarca ifade ediliyor. Ayrıca, MİT’in FETÖ ile bağı bulunan kaymakamlarla ilgili bilgileri savcılıkla paylaştığı biliniyor. Tabii, “konuşan” mahrem imamlar var, “itirafçı” olmak isteyen kaymakamlar var. Savcılık, elde edilen bilgilerle her geçen gün soruşturmanın boyutunu genişletiyor. Hukuk işleri müdürlüğüne atananların hepsini “FETÖ ile bağlantılı” olarak görmek elbette doğru olmaz. Sağlık sorunları, özel hayatta yaşadıkları problemler veya başka gerekçelerle aktif görevden ayrılmak isteyen ya da çalışmasından memnun olunmayan kaymakamlar da kimi zaman bu kadroya atanıyorlar. Ancak, kızağa çekilen kaymakamların büyük bölümü FETÖ ile bağı olduğu ortaya çıkarılanlardan ne yazık ki. Uzun yıllardır kararnameleri takip eden bu satırların yazarı olarak şimdiye kadar bir kararnamede bu kadar çok kızağa alınan kaymakam olmadığını söyleyebilirim.

İki örnek vereyim:"

AKP’nin iktidar olmasında sonra 2003’te yayımlanan kararnamede kızağa alınan kaymakam sayısı sadece 9’du. Hatta 17-25 Aralık sürecinden sonra Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte 2014’te çıkartılan kaymakam kararnamesinde ise bu sayı 18 idi. Sanıyorum, savcılık soruşturmasının istikametiyle önümüzdeki süreçte benzer işlemlere devam edilecek. Bu arada, kızağa çekilen kaymakamlar arasında İçişleri Bakanlığı’nca daha önce “kayyım” olarak görevlendirilenler olduğunu ekleme yapayım! Kızağa çekilen isimler arasında Mülkiye Teftiş Kurulu müfettişlerinden Mümin Öztürk ve Veysel Çiftçi de yer aldı."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar