TL, TL karşısında değer kaybetti! Bakın ilginç tablo

TL, TL karşısında değer kaybetti! Bakın ilginç tablo
Güncel kura göre madeni Türk lirasının maliyeti, kendi değerinin neredeyse 2 katına çıktı. 50 kuruşun 1 lira ettiğini fark eden bir vatandaş, hurdacıya paralarını 'sattı'. Türk Lirası son birkaç yıldır istikrarlı şekilde değer kaybetse de son 1 ayda bu değer kaybının hızı, oldukça şaşırtıcı boyutlara ulaştı. 

Bu hızlı değer kaybıyla birlikte madeni paraların temsil ettiği para miktarlarından daha pahalıya imal edilmesi de gündem olmuştu. Ancak şu anki kura göre paraların maliyeti ve temsil ettiği değer arasındaki fark epey arttı.

Şu anki kura göre 50 kuruşun elde edilmesi için kullanılan metallerin toplam fiyatı yaklaşık 1 liraya ulaştı. Maliyetin asıl değerden farklılaşması zaten daha önce de sosyal medyanın diline düşmüşken maliyetin değerden 2 kat daha fazla olması, oldukça ilginç bir muhabbet daha başlattı: Madeni paraların hurda olarak ‘satılması’.

Bir hurdacı, paylaştığı videoda 2500 TL değerinde madeni para getiren bir kişiye nasıl 3 bin 400 TL ödediklerini şu şekilde anlattı:

"Ülke ekonomisinin geldiği son hal. Gördüğünüz hepsi yeni para. Bizim işimiz hurda, paraların hepsini hurdaya atıyoruz. 2 bin 500 lira getirdi, biz de 3 bin 400 lira adama verdik."

hurda.jpg

50 kuruşun maliyetinin neredeyse 1 lira olduğunu teyit eden Teyit.org’daki yazıda ise şu ifadeler yer alıyor:

"TCMB’nin 14,27 dolar kurundan hesap yaptığımızda, 5,1 gramı bakır olan 50 kuruşun 0,046 dolar, 0,662 lira olduğunu görüyoruz. Nikelin değeri 0,263; çinkonun ise 0,029 lira olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Toplamları ise 0,95 lira yani 95 kuruş oluyor."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar