TL en çok değer kaybeden para birimi!

TL en çok değer kaybeden para birimi!
FED'in 2023 öngörüleri sonucunda dolar tüm dünyada değerlenirken en çok değer kaybeden para birimi TL oldu.

Amerikan Merkez Bankası FED'in 2023'e kadarki faiz öngörülerini yükseltmesi ve en az iki defa faiz artışı olabileceğini duyurması ile perşembe günü Dolar son iki ay içerisinde Euro, Sterlin ve Yen gibi altı önemli para birimi karşısında en yüksek değerini gördü.

FED PANDEMİ ORYANTASYONUNU BİTİRDİ

FED 'kriz dönemi tahvil alımları'nı sona erdirmek için çarşamba günü pandemi oryantasyonlu para politikasını sona erdirme yoluna girdi. Buna göre 15 aylık sağlık krizi artık ABD ticari hayatının merkezindeki konu değil.

FED yetkilileri her ne kadar iş piyasasının normale dönmesi için gerekli politikaları destekleyecek bir tutum içerisinde olunacağına dair güvence vermekte olsa da 2023'te en az iki çeyrek boyunca faiz artırımına gidileceğine de işaret ediliyor.

Ekonomik büyümenin yüzde 7'yi bulması öngörülürken enflasyonun da 'geçişsel olarak' yükselmesi bekleniyor.

TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

NATO Zirvesi'nden çıkan mesajların ardından değer kaybeden Türk Lirası'nda yur tiçi piyasaların açık olduğu bölümde telafi çabası var ancak Fed'in 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngörmesi satış getirdi.

Türk lirası ise hafta başından bu yana en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. Çarşamba günü 8,50'nin altını test eden Dolar/TL , Fed kararı sonrasında 8,63'ün üzerini gördü.

Türkiye'nin risk primi 383 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 18,40 seviyesinde.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar