Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ferit Erden BORAY

Ferit Erden BORAY

Tarihe Tek Gözlükle Bakılmaz

TEKALİF-İ MİLLİYE KARARLARI

Haziran ayına girilirken Yunan orduları Afyon'u işgalin ardından Eskişehir'e girmiştir. Ankara'da çalışmalarını sürdürmekte olan B.M. Meclisi ise bir karar verme aşamasındadır.

31 Temmuz-2 Ağustos günleri durumun vehametini çok iyi gören Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Paşa ile komutan kademesi sabahlara kadar konuştular. Büyük harp deneyimleri gören bu zevat aralarında 2. Ferit (Korgeneral) Selanikli Mustafa Kemal Paşanın tam yetkiyle başkomutan olmasını düşünür. Fevzi paşanın da B. M. Meclisine önerisiyle sadece üç ay için kabul edilir.

(Ne yazıktır ki, ancak ülke kurtuluş mücadelesi vermek zorunda kalınca sadece Meclis kararlarıyla çok deneyimli bir komutana bu görev verilir. Yoksa bugün her öne çıkan siyasetçilerin -Ben Başkomutanım-demesiyle bu işler olmaz, gülerler)

Evet, savaşa hazır bir ordu ve asker vardı. Ama halk ile birlikte lojistik desteklerin acilen temini için  Meclis'ten bir başka yasanın dahi halktan yardım almak adına çıkarılması gerekiyordu.

6-7 Ağustos gecesi süren toplantıların sonucunda Tekalif-i Milliye (Halk için vergi) kararı çıktı.

1- Her ilçede Tekalif-i Milliye komisyonu kurulacak.

2- Halk elindeki silah ve cephaneleri üç gün içinde ordu kuvvetlerine teslim edecek

3- Her aile bir askeri giydirecek

4- Gerekli olan yiyecek ve giyecek maddelerinin yüzde 40'nın el konulması, ancak bunların karşılığı kayıtlara geçirilip, daha sonra ödenecektir.

5- Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ının el konulacak ve bunların bedelleri belirlenip daha sonra ödenecektir.

6- Her türlü makine araçların %40 alınacaktır.

7- Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarını %20'sine el konulacaktır.

8- Sahibi  belirsiz bütün mallara ordu el koyar.

9- Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangozlar gibi iş sahipleri ordunun emrine girecektir.

10- Halkın elindeki araçlar ise bir defa olmak üzere 100 km. mesafelere askeri ulaşım sağlayacak.

Madde 4: Bu yasal buyruğa (emirlere) karşı çıkanlar vatan hainliği ile suçlanıp İstiklal Mahkemelerinde cezalandırılacaklardır.

Vatan hainleri olmuş mudur? Evet oldu yaklaşık 46 kişi vergi vermemek için itiraz ettiler. Bunlardan Polatlı ve Kızılcahamam'da bulunan 7'si köy ağalarıyla zenginlerdi. Komisyona dediler ki: "Neden vereyim onlar padişah düşmanı ve dinsizler" Bunlar mahkemeye verildi, paraları hiç olmadığı için affedildi. Kurtuluş Savaşı'nın devamı İstiklal Mahkemelerinde kalan suçlu bulunan 32 kişi 1925'te çıkarılan 150'liklere sokulup yurtdışına kovuldular.

SONUÇ YAZISI

Bilinmektedir ki, ilk kez ülkenin işgal edilen vatan topraklarının kurtarılması için tartışma götürmeyecek şekilde meydan savaşı yaşanacaktı. Bu büyük vatan kurtaracak savaş için Başkomutan olan Mustafa Kemal Paşa şöyle diyecekti:

"Hatt-ı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh (alanlar) bütün vatandır."

 Evet asırlardır süregelen bir millet yeniden dirilişi yaşayacaksa, halkın tümü her türlü imkanlarıyla da bu milli mücadeleye katılacaktır. Öyle de oldu ve ünlü Sakarya Meydan Savaşı zaferle sonuçlandı.

Değerli okuyucularım, buraya kadar yazdıklarımı çok iyi okursanız, bitişin yaşandığı ülkelerde hemen bütün insanlar devlete yardıma koşacaktır.

Peki şimdi sözde bir siyasetçi ortaya çıkıp -Korona salgını ve ormanların yangını gibi güncel sebepleri kullanıp kendince bir karar verip halkına ISBN numarasıyla parasal yardım istiyorsa, o zaman ülke 100 yıl önceki gibi tam bir yıkılışımı koyar durumdaydı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları