FETHİYE KÖRFEZİ BU HALE GELDİ!

FETHİYE KÖRFEZİ BU HALE GELDİ!
Fethiye’nin CHP’li Başkanı Mehmet Demir, bir süredir ‘Yosun patlaması’ ile gündeme gelen Fethiye Körfezi için tehlike çanları çalmaya başladığını belirterek, “Ne yazık ki iktidar bunu seçim malzemesi olarak kullanmaktan öteye gidemedi" dedi.

Kirlilik seviyesi her geçen gün artan ve daha öncesinde ‘yosun patlaması’ ile gündeme gelen Fethiye Körfezi için tehlike çanları çalmaya başladı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Fethiye’nin CHP’li Başkanı Mehmet Demir, “Ne yazık ki iktidar bunu seçim malzemesi olarak kullanmaktan öteye gidemedi" dedi.

Tehlike çanlarının çalmaya başladığı Fethiye körfezi yeniden gündemde. Daha öncesinde alg ‘yosun patlaması’ ile gündem olan körfez için çalışma yapılması bekleniliyor. Yaklaşan turizm sezonu öncesi geçimini denizden sağlayan turizmciler ve yöre halkı körfez kirliliğinin yeniden ortaya çıkmasıyla seslerini yükseltmeye başladı.

OdaTv’de yer alan habere göre, 2009 Yılında geldiği Fethiye''de körfezin temizlenmesi için çalışma başlatacağını belirten ve "Biz Haliç''i temizledik. Fethiye körfezini temizlemek çocuk oyuncağı" diyen dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun bu sözlerinin ardından 13 yıl geçti fakat göreve gelen diğer bakanlar da körfez tehlikesini es geçti. 

''''SÖZ VERİP TUTMAMAK GİBİ ALIŞKANLIKLARI VAR’''

Fethiye’nin CHP’li Başkanı Mehmet Demir, yıllardır Fethiye Körfezinde dip temizleme çalışması yapılmasını beklediklerini belirterek, “Ne yazık ki iktidar bunu seçim malzemesi olarak kullanmaktan öteye gidemedi. 2019 yılında da Bakan Murat Kurum 250 Milyon liralık proje ile körfezi temizliyoruz dedi ama hiçbir çalışma yok. Ne de olsa söz verip tutmamak gibi kötü bir alışkanlıkları var” dedi. 

TURİZMİ SEKTEYE UĞRATABİLİR
“Körfez doluyor, artık insanlar burada denize giremiyor" açıklamasında bulunan Mehmet Demir sözlerini şöyle sürdürdü: 
"AKP’nin bakanları 15 yıldır gelip gidip burayı temizleyeceğiz diyerek oy istediler seçim malzemesi yaptılar, halkı kandırdılar. İnsan sağlığı ile oynadılar. Geçtiğimiz yıllarda denize giren insanların hastanelere akın ettiklerini unutmayalım yazıktır günahtır. Ekonomik kriz ve enflasyon karşısında tek çare turizm diyen AKP’nin turizm kaynaklarını bile görmezden geldiğini dile getiren CHP’li Demir, “Kendi söylemlerine kendileri de inanmıyor. Turizm kurtuluş umudumuz diyorlar ne verdin ki ne istiyorsun.''''

KADERİNE TERK EDİLDİ

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Turizmci Günay Özütok ise “Körfez Fethiye’nin yüzüdür. Bu yüz bizlere maalesef yakışmıyor. Yıllardır kaderine tek edilen körfez temizlenmeyi bekliyor ancak kirletenlerden de çözüm beklemeyiz. Geçimini denizden sağlayan turizmcisi, balıkçısı, tekne gezicisi yine kara kara düşünüyor. Geçtiğimiz yıllarda da gün yüzüne çıkan körfezin içler acısı hali bugünün habercisiydi ama ne yazık ki önlem alınmadı. Yıllardır sesleniyoruz ama bu işi bitirecek olanlar görmezden geliyor” şeklinde konuştu.

NASIL BU HALE GELDİ

Gazi Üniversite’nde görevli 7 profesör, ''Kıyısal Sularda Su Kalitesi Parametrelerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Raporu''nda son günlerde Fethiye Körfezi''nde yaşanan renk değişimiyle ilgili nedenleri, 4 maddede açıkladı. Raporun proje yürütücülük görevini Prof. Dr. Pelin Yıldırım, araştırmalarını ise Prof. Dr. Lale Balas, Prof. Dr. Hale Hopoğlu, Prof. Dr. Aysel Çağlan Günay ve Prof. Dr. Ahmet Altındağ yaptı. Projenin danışmanlıklarını ise Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş ve Prof. Dr. Sinet Selmin Burak yaptı. Raporda kirlilik sebebinin birinci maddesi olarak Murt (Mersinli) Deresi''nden taşınan tarımsal drenaj suyu ve arıtma sularının deşarj suyu gösterildi. 
Kirliliğin İkinci nedeni Körfez içerisindeki diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları, üçüncü nedeni arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler olduğu belirtildi. Fethiye Marine ve diğer teknelerden kaynaklanan kirlilik de son madde olarak açıklanmıştı.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar