Tartışma yaratan kararda MHP detayı... Devlet Bahçeli mi istedi?

Tartışma yaratan kararda MHP detayı... Devlet Bahçeli mi istedi?
Gazeteci Murat Yetkin, eski MHP Kırşehir Milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu’nun "özel kararnameyle" Merkez Bankası'na girmesinin perde arkasında neler olduğunu yazdı.

Resmi Gazete’de atamadan bir gün önce yayımlanan kararnameyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Meclisi’ne devlet üniversitesinden atanacak öğretim üyesinin her iki görevi birlikte sürdürebilmesine yasal zemin sağlanmış ve Elif Haykır Hobikoğlu Banka Meclisi üyeliğine seçilmişti. Hobikoğlu’nun Merkez Bankası’na girmesinden hemen bir gün önce yasal zemin oluşturulması “kişiye özel kararname” olarak yorumlanmıştı.

MHP'NİN TALEBİ OLDU MU

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Merkez Bankası ataması için hükümete talepte bulunduğu iddia edilmişti. Öyle ki Bahçeli, 2000 yılında evlenen babası eski MHP milletvekili olan Hobikoğlu’nun nikah şahidi olmuştu.

Murat Yetkin “Bahçeli, Merkez Bankası için talebi olmadığını söylüyor” başlıklı yazısında, Bahçeli’nin söz konusu atamayla ilgili herhangi bir talebinin olmadığını fakat AKP’nin “jest olsun” diye böyle bir karar almış olabileceğini yazdı.

MHP kaynaklarından edindiği bilgileri aktaran Yetkin, Bahçeli’nin, “Benim Sayın Erdoğan’dan, ya da bir hükümet yetkilisinden böyle bir talebim olmadı. Bizim adımıza bunu birisi söylemişse, kimin söylediğini ben de merak ediyorum” dediğini belirtti.

KULİSLERDE İKİ SENARYO YAYILDI

Ekonomi kulislerine hâkim yorumcu Uğur Gürses gelişmeleri YetkinReport’a şu şekilde değerlendirmişti: ‘Kulislerde iki iddia var. Birincisi Prof. Hobikoğlu’nun Merkez Bankası Banka Meclisine ‘Devlet Bahçeli kontenjanından’ atandığı. Diğeriyse atamanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından MHP lideri Bahçeli’ye ‘jest olarak’ yapıldığı. Her halükârda atanacak kişinin, arzusunun üniversiteyi bırakmamak olduğunun Ankara’ya iletildiği anlaşılıyor; bir başka seçeneğin de olmadığı. Bunun için de özel bir kararname çıkarılarak düzenlemenin yapıldığı anlaşılıyor.’

21 Mayıstaki siyasi değerlendirme çerçevesinde YetkinReport’ta yayınlanan değerlendirmem de şöyle olmuştu: ‘Bu atamayı Merkez Bankasında bir bağlantısı olmasını isteyen Bahçeli mi arzu etmişti, yoksa Albayrak’ın bir jesti mi olmuştu? Her halükârda atama, Erdoğan’ın adrese teslim kararnamesiyle mümkün olmuştu.’

İşte aynı gün MHP Genel Merkezinde masaya yatırılan değerlendirmeler arasında bunların da olduğu anlaşılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar