Tarım ve Orman Bakanlığı'nda görülmemiş ihale tezgahı iddiası

Tarım ve Orman Bakanlığı'nda görülmemiş ihale tezgahı iddiası
Düzenlenecek bir konferans organizasyonu için yapılan ihale firmaların mağduriyetiyle sonuçlandı. İhaleye katıldığı halde mağdur edilen firma avukatı yaptığı basın açıklamasıyla ihalenin 'göstermelik' bir şekilde yapıldığını iddia etti ve bu ihalenin çok önceden AKP Milletvekili Mücahit Arslan'a ait firmaya verildiğini belirtti.

İhaleye katılan ve mağdur duruma düşürülen Horizon adlı firmanın avukatı Mahmut Kaçmaz yaptığı basın açıklamasında şu iddialara yer verdi:

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından açık ihale usulü ile 30.09.2021 tarihinde yapılan ve 25-27 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan “İslam İşbirliği Teşkilatı 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansı organizasyonu” (İKN:2021/517045) ihalesine aralarında firmamızın da bulunduğu 11 istekli teklif sunmuştur.

Yapılan değerlendirme neticesinde, firmamız 3.342.740 TL olan teklifi aşırı düşük sorgulamaya tabi tutulmuş, firmamız bu kapsamda açıklamasını mevzuata uygun sunduğu halde bilahare ikinci kez aşırı düşük açıklama istenmiş, bu suretle de 7-8 günlük bir zaman kaybına sebebiyet verilerek ihale süreci uzatılmıştır. Sonuçta, 08/10/2021 tarihli kesinleşen ihale kararı ile anılan ihale, firmamızın üzerine bırakılmıştır.

Bunun üzerine firmamız, ihale konusu işin başlamasına 10 günden az bir zamanın kaldığını dikkate alınarak ilgili kurum ile zaman kaybetmeksizin irtibata geçerek işle ilgili hazırlıklara hemen başlamak istemiş, ancak anılan idare şikâyet süreci sona ermeden işe başlatamayacaklarını, herhangi bir şikâyet başvurusu olduğu taktirde de zaman darlığından dolayı ihaleyi iptal etmek zorunda kalacaklarını beyan etmişlerdir. 

Olası şikâyet süresinin son günün işe başlama tarihinden 4 gün öncesine denk geldiğini dikkate alan firmamız, bu yüzden telafisi mümkün olmayan zararların doğmaması için haricen hazırlıklara başlayarak otel, binek araçları ve tercümanlarla ilgili ön anlaşmaları yapmış ve diğer hazırlıkları süratle gerçekleştirmiştir.

Ne var ki, şikâyet süresinin sona ermesine 4 gün kala anılan ihaleye teklif sunan ve fiyat itibariyle beşinci sırada olduğu için ihalenin kendisinde kalma ihtimali bulunmayan bir istekliye yaptırılan şikâyet başvurusu üzerine, 14.10.2021 tarihinde anılan gerekçe gösterilmeksizin ihale iptal edilmiş, ihalenin iptaline müteakip işin başlama tarihinden 3 gün önce (20.10.2021 tarihinde) iki yan teklif alınmak suretiyle yapılan pazarlık usulü ihale ile söz konusu iş 5 milyon 400 bin TL. (konferansa Cumhurbaşkanının katılması halinde iki milyon olacağı öngörülen iş artışı hariç) bedelle ALTUS adlı firmaya verilmiş, 21/b usulü ile yapılan bu ihaleye ise firmamız davet edilmemiştir.

Adı geçen firmanın Ak Parti milletvekili Mücahit Arslan’a ait olduğu ve aynı zamanda Ak Parti’nin tüm organizasyon işlerini gerçekleştirdiği ülke kamuoyunca bilinmektedir. 

Bilahare,söz konusu işin hazırlıklarına bahse konu ihalenin tarihinden çok önce bu firma ile zaten başlanılmış olduğunu öğrendik. Anılan ihale ise “göstermelik bir şekilde” yapılmış ve sonuçta aylar öncesinden gerçekleştirilmesi gereken uluslararası mahiyetteki bir organizasyon işine dair ihale “zaman darlığı” bahane edilerek, 2 milyon daha yüksek bir fiyata doğrudan ALTUS firmasına verilmiştir.

Av. Mahmut KAÇMAZ
Horizon Turizm Yetkilisi  

MÜCAHİT ARSLAN KİMDİR?

Ali İhsan Arslan, (daha çok Mücahit Arslan olarak tanınır) Türk siyasetçi ve iş adamıdır.

Ali İhsan Arslan (Bilinen ismiyle Mücahit Arslan) 1969 yılında Ankara’da doğdu. Aslen Diyarbakır'lıdır. İlk ve orta öğretimini Demetevler Oğuzlar İlkokulu, Ankara Merkez İmam Hatip Lisesi ve Yenimahalle Mustafa Kemal Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon Bölümü’nden 1992'de mezun oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucuları arasında siyaset hayatına başlayan Ali İhsan Arslan; Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Genel Başkanlığı, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanlık yaptı. Arslan, 25. Ve 26. dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Ankara Milletvekili seçildi. Ali İhsan Arslan, 2002 – 2011 yılları arasında AK Parti Diyarbakır milletvekilliği yapan M. İhsan Arslan’ın da oğlu.
25 yıldan fazla süre aktif iş hayatında olan Arslan, farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok şirkette genel müdürlük ve yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır.

Uzun yıllar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yapan Mücahit Arslan, son dönem AK Parti Ankara Milletvekili seçildi. Kamuoyunda ‘Mücahit’ adıyla bilinen Ali İhsan Arslan, Erdoğan’ın yanından hiç ayrılmadığı için ‘sır danışman’ olarak ünlendi. Arslan, kamuoyuna çıkmaması ve konuşmamasıyla dikkat çekti.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar