Tarihi zirve: 8.60! Dolar rekor kırmaya devam ediyor

Tarihi zirve: 8.60! Dolar rekor kırmaya devam ediyor
Dolar/TL’de iki gündür devam eden yükseliş bugün rekor getirdi ve kur, tarihi zirvesini 8.58’den 8.60’a taşıdı. Benzer grafikler çizen euro/TL de 10.4730 ile rekor kırdı.

Merkez Bankası'nın politika faizini %19 ile dünyanın en yüksek oranlarınında tutması hala piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden.

TCMB faiz oranlarında bir indirim sinyali vermese de bankanın kısa sürede bunu gerçekleştireceği endişesi Mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugünkü açıklaması dahil herhangi bir açıklamasında erken faiz indirimine yönelik sinyal vermese de piyasalarda bu endişe devam ediyor.

Öte yandan TL'deki değer kaybının devam etmesi enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasını beraberinde getirirken bu da yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulması olasılığını beraberinde getiriyor.

"PARA POLİTİKASI YETERİNCE SIKI DEĞİL"
 
Düşük faiz istekliliği ile bilinen Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın yeni bir faiz artışı gerektiğinde nasıl bir tepki vereceğine yönelik endişeler faiz artışının yapılabilirliğini piyasada sorgulattırarak TL'de yeni değer kayıpları getirebiliyor.

TCMB'deki başkan değişikliğinin de tetiklediği bu kısır döngü yabancı yatırımcıları ikna edebilmiş olan eski TCMB Başkanı Ağbal'ın aksine aynı faiz oranı ile bugün Şahap Kavcıoğlu'nun yabancı yatırımcıları tam olarak ikna edememesi ile sonuçlanmış durumda.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, TCMB eski başekonomisti Hakan Kara dün katıldığı Dünya Bankası'nın toplantısında, "Para politikası şu anda enflasyon beklentilerini kontrol altına alacak kadar sıkı görünmüyor" dedi.

Kara herkesin TCMB'nin ilk faiz indiriminin zamanlamasını anlamaya çalıştığını belirtirken enflasyon görünümünün ise faiz artışına ihtiyaç duyulabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyor.

Kara ayrıca Türkiye ekonomisi için şu anda en büyük risklerden birinin gelişmiş ekonomilerin beklenenden hızlı bir şekilde sıkı para politikasını gevşetme kararı olarak gördüğünü belirtiyor.

Bugün iç piyasada TCMB'nin yılda iki kez açıkladığı Finansal İstikrar Raporu takip edildi. Raporun ön sözünde TCMB Başkanı Kavcıoğlu sıkı parasal duruşun; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi göreceğini söyledi.

ABD BEKLENENDEN HIZLI TOPARLANIYOR PCE VERİSİ BEKLENİYOR

ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları dün açıklanan verilere göre 2020 Mart ortasından beri en düşük seviyesini görürken, şirketler ekonominin yeniden açılmasıyla artan talebi karşılayabilmek için çalışan bulmaya çalışıyorlar. ABD'de yayımlanan diğer verilere göre kapsamlı yardım paketinden destek bulan ekonomik büyüme ilk çeyrekte yıllık bazda %6.4 artış kaydetti.

ABD ekonomisinin hızlı toplarlanması ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye para politikası kanalıyla verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini gittikçe daha çok destekliyor.

Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı daha yüksek olan olan Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha belirgin etkiliyor. ABD'de ekonomiye ilişkin olumlu siyanllerin artmasıyla ABD 10 yıllık tahvil getirisi hafta ortasında işlem gördüğü %1.55 seviyesinden dün gece saatlerinde 1.6147'ye kadar yükseldi.

ABD tahvilleri gelişmekte olan ülke risk iştahı açısından krtik öneme sahip. Bu gelişmelere ek olarak Fed Dallas Başkanı Robert Kaplan ABD Merkez Bankası'ının ekonomiye desteğini azaltması yönünde daha önce belirttiği görüşleri tekrarladı. Kaplan Fed'in aylık 120 milyar dolar olan tahvi alımlarının azaltılmasının konuşulmaya başlamasını istedi.

Dolar/TL dün günün büyük bölümünü 8.45 etrafında geçirdi. Ancak beklentilerden daha güçlü ABD verileri ve ABD tahvil getirilerindeki yükseliş sonrası dolar/TL'de yükseliş belirginleşti.

YENİ TARİHİ ZİRVE

Kur dün akşam en yüksek 8.5485'e kadar yükseldikten sonra bugün 8.6 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Kur saat 1227'de 8.5600/8.5615 seviyesindeydi. Euro/TL bugün 10.4774 ile tarihi rekorunu yenilemesi ardından aynı saatte 10.4338/10.4365, sepet bazında TL 9.4969/9.4990 düzeyindeydi.

Öte yandan 5 yıl vadeli CDS aynı saatte 402/407 seviyesinde bulunuyordu. Asya borsaları, dünya ekonomisinin ABD öncülüğünde korona virüs salgınından toparlanacağı beklentileriyle yükselirken, yatırımcılar Biden yönetiminin sunacağı trilyonlarca dolarlık bütçe teklifine odaklandı.

New York Times'da yer alan habere göre ABD Başkanı Joe Biden'ın, çeşitli alanlarda harcama artışları içeren bütçe teklifi 6 trilyon dolar büyüklüğünde olacak. Biden'ın bütçe teklifini bugün açıklaması bekleniyor. Küresel piyasalarda dolar bugün açıklanacak enflasyon göstergelerinden PCE verisi takip ediliyor.

Ekonomistler enflasyon göstergelerinden PCE verisinin Nisan'da yıllık bazda %2.9 artacağını tahmin ediyorlar. PCE verisi Mart'ta %1.8 yükselmişti.

Bankacılar siyasi gündemde 2023 ya da daha erkene alınacak seçimlerde ittifakların nasıl şekilleneceğini Erdoğan'ın yapılacak ilk seçimde görevine devam edecek bir oy alıp almayacağını takip etmeye devam ediyorlar. Bu kapsamda son dönemde artan iç siyasi gerginlik de yakından takip ediliyor. Bu hafta iç siyaset Salı ve Çarşamba günü piyasada belirgin dalgalanmalara yol açtı. (Paramedya)

 

CNN Türk canlı yayınında ortalığı karıştıran sözler: Noldu lan bengal kaplanları, noldu lan gevşeklerCNN Türk canlı yayınında ortalığı karıştıran sözler: Noldu lan bengal kaplanları, noldu lan gevşekler

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar