Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçının faydaları nelerdir?
Çin ve Ayurveda tıbbında geleneksel ilaç olarak kullanılan tarçının sindirim ve mide problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Birçok hastalığa iyi gelen bu besin mutlaka tüketilmelidir. Peki Tarçının faydaları nelerdir? Tarçın tüketmenin yararları...

Tarçın, oldukça aromatik, lezzetli ve şifalı bir baharattır; sağlık için kullanımı eski Mısır’a kadar gider. Cinnamon denilen ağaçların iç kabuklarından elde edilen bu şifalı bitki güçlü bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kolestrolü düşürme, kan dolaşımını düzenleme, vücut direncini arttırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme gibi özellikleri bulunan tarçının ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Kullanım alanı çok geniş bir bitki ve baharat olan tarçın, çay olarakta tüketilmekte ve pek çok kürü yapılmaktadır.

Güncel bilimsel araştırmalara göre, Tarçın yağı, Candida gibi bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaktadır.

Diyabet

Tarçın, tip 2 diyabetli hastalarda glikoz ve lipit seviyelerini düzenlemektedir. Yapılan bir araştırmada günde 6 gr. tarçın tüketen tip 2 diyabetli 60 kişide, serum glikoz, trigliserit, LDL kolesterol ve toplam kolesterol düzeyinde azalma tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmacılar, tarçının tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.

Alzheimer hastalığı

Bazı bilimsel araştırmalar, tarçının Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabildiğini öne sürmektedir. Tarçın kabuğunda bulunan ve CEppt adı verilen bir ekstrakt, semptomların gelişimini engelleyebilecek özellikler içeriyor. Ekstraktı alan farelerde, amiloid plaklar gibi hastalık belirleyicilerinde bir azalma ve bilişsel davranışta iyileşme yaşandığı gözlemlendi.

HIV-AIDS

Yeni yapılan bir araştırma, tarçının HIV’e karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir laboratuarda test edilen 69 özüt içerisinde tarçın kabuğu, tarçın filizi ve meyvesinin, HIV aktivitesini azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir. Bu, tarçın içeren yiyeceklerin HIV’i tedavi edebileceği veya önleyebileceği anlamına gelmez, ancak tarçın özleri bir gün tedavinin bir parçası olarak yararlı olabilir. Ayrıca bu bulgular tarçının güçlü virüslere karşı bile koruyucu olduğunu göstermektedir.

Kalp Hastalıkları

Tarçının kalp hastalığı riskini azalttığına dair çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Tip 2 diyabetli kişilerde, günde 1 gram (yarım çay kaşığı) tarçının kan değerleri üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. İyi kolesterol (HDL) sabit kalırken, toplam kolesterol, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düzeyleri azalmıştır. Tarçın ayrıca yüksek tansiyonu da düşürmektedir.

Tarçın ve bal

Tarçın ve bal karışımı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir

Tarçın faydaları nelerdir?

Tarçının yukarıda sayılan hastalıkların tedavisinde kullanılması dışında sağlıklı yaşamak için de pek çok farklı faydası bulunmaktadır.

Sinir sistemini, tanıma, hafıza ve özellikle de görsel fonksiyonları güçlendirir

Ağrı kesici ve kas gevşetici etkisi vardır

Kilo vermeye yardımcı olur. Midedeki sindirim hızını düşürür. Bu yavaşlama tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar ve yemek yeme sıklığı azalır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle tokluk hissini arttırır

Adet kanamalarına ve sancılarına iyi gelir

Kolon kanseri riskini azaltır. Tarçının içerisindeki kalsiyum ve lif , kolon kanserine neden olan safra tuzunun vücuttan atılmasını sağlar

Kemikleri güçlendirir, kemik erimesini yavaşlatır ve artrit ağrılarını azaltır

Cilt sağlığına iyi gelir. Anti mikrobiyal, antibiyotik ve antioksidan özellikleri sayesinde akne ve siyah noktalara karşı etkilidir. 1 çay kaşığı toz tarçını 3 çay kaşığı bal ile karıştırıp yüzünüze sürün ve 10 dakika kadar bekletin. Ilık su ile durulayın.

Eşsiz aroması sayesinde ağız kokusunu giderir

Sindirim sistemini destekler ve mideyi rahatlatır. Bol lifli yapısı sayesinde bağırsakları çalıştırır. Bunun yanı sıra içerdiği yağlar sayesinde yağ yakımını hızlandırır

Yemeklerden önce ve yemek sırasında tüketilen tarçın mideyi rahatlatır

Böcek ısırıklarına iyi gelir. Bal ile karıştırılıp bölgeye uygulandığında tedavi edicidir

Zerdeçal ve bal ile karıştırıldığında soğuk algınlığına iyi gelir. Çayınıza ekleyip karıştırarak tüketebilirsiniz

Doğal bir besin koruyucu olan tarçın antibiyotik ve antimikrobiyal özelliği sayesinde yemeklerde bakterilerin üremesini engeller

Tarçın kabukları, bekletildikleri kapalı bölgelerde hoş bir koku bırakacaktır. Bu kokuyla tahta kurularını ve güveleri de uzaklaştırır

Tarçın nasıl kullanılır?

Tarçını mutfağınızda, yemeklerinizde, çayınızda, tatlılarınızda, cildinizde ve doğal oda kokusu olarak kullanabilirsiniz. Kullanacağınız günlük dozu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Unutulmaması gereken önemli nokta günlük olarak 5-10 gramı geçmemenizdir. Tarçının en sık kullanımı çay olarak tüketmektir. Her su bardağı için yarım tarçın kabuğu şeklinde tüketilebilir. Yemek ve tatlılarda kullanımı ise rende yahut toz olarak kullanımdır.

Tarçın yağının faydaları

Tarçın yağı özellikle mikrop öldürücü etkisi ile bilinmektedir. Bu yağ, saymakla bitmeyecek şifalı özelliğe sahiptir. Kan şekerini düşürür, romatizmal ağrıları giderir, bağırsakları düzenler, hazmı kolaylaştırır, ağrıları dindirir, mide kramplarını giderir, cinsel gücü arttırır, depresyon tedavisinde etkilidir, kalbi kuvvetlendirir, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.

İştahsızlığa iyi gelir, mide tembelliğine faydalıdır, vücut direncini artırır, sistit tedavisinde kullanılır, kaşıntı ve haşere sokmalarında işe yarar, kan dolaşımını hızlandırır, düzenli sürüldüğünde dudakları dolgunlaştırır. Tarçın yağı, cilde uygulanacaksa masaj yaparak uygulanır. Kullanmak istediğiniz bölgeye 4-5 damla damlatılarak günde 3 defa kullanılır.

Tarçın çayı

Tarçın çayı, kan dolaşımını düzenler, kolestrolü düşürür, adet ağrılarını hafifletir, soğuk algınlığına karşı korur, kilo vermeye yardımcı olur ve ağrı kesici özelliği vardır. Tarçın çayının yapılışı: 2 bardak tarçın çayı için 1 kabuk tarçını demliğe atıp yarım saat kaynatın. Daha sonra kabuk tarçını atmayın. Onunla bir daha çay demleyebilirsiniz. İsteğinize göre sıcak veya ılık olarak tüketebilirsiniz.

Tarçınlı süt kürü

Tarçın ve süt kürü hem tokluk hissini arttırarak, hem de özellikle göbek ve basen bölgesindeki yağları eritme özelliği ile kilo vermenize yardımcı olur. Yapılışı: Tercihinize göre 1 su bardağı sıcak, ılık ya da soğuk süte yarım çay kaşığı toz tarçın ekleyin ve karıştırın. Bu sütü günde 2 bardak, öğleden sonra ve her gece yatmadan önce içebilirsiniz

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar