Tanzanya'da bulunmuştu! 4 milyon yıllık ayak izlerinin sırrı çözüldü

Tanzanya'da bulunmuştu! 4 milyon yıllık ayak izlerinin sırrı çözüldü
1976 yılında Tanzaya'da bulunan bir bölgede keşfedilen ayak izleri, arkeologların oldukça kafasını karıştırmıştı. Ardışık bir halde sıralanmış ayak izlerinin ayılara ait olduğu düşünülüyordu.

Yakın zamanda söz konusu bölgede yapılan başka keşifler, diğer bulgularla ilgili tartışmalara yol açtı. 2019 yılında Ohio Üniversitesi'nden Ellison McNutt ve ekibi söz konusu izleri tekrardan kazmaya başladılar ve izlerin şempazeler ya da insanlar tarafından yapılabilmiş olduğunu fark ettiler.

3 boyutlu olarak incelenen izlerin en sonunda homosapiens türüne ait olduğu ortaya çıktı. Bunun dışında bölgede o dönemde yaşayan kara ayıları incelendi ve hiçbirinin birkaç saniye dışında iki ayak üzerinde yürüme eğilimi göstermediği ortaya çıktı.

3 boyutlu incelemeler ise fosillerde insana ait bir baş parmak şekli olduğunu gösterdi. Ayıların ise topuklarının fosile göre daha ince, aynı zamanda ayaklarının arasının daha yelpazeli olduğu tespit edildi.

Ancak bölgedeki ayak izleri farklılık gösteriyor. Bu da bölgelerde yaşayan homo sapienslerin farklı yapılarda olduğunun tespiti. Bu durum aslında insanların daha 3.7 milyon yıl önce iki ayak üzerinde yürüdüğünü de kanıtlar nitelikte.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar