Tacikistan ve Kırgızistan arasında çatışma: 1 Kırgız asker hayatını kaybetti

Tacikistan ve Kırgızistan arasında çatışma: 1 Kırgız asker hayatını kaybetti
Tacikistan ve Kırgızistan sınırında çıkan çatışmada bir Kırgız asker hayatını kaybetti.

Tacikistan ve Kırgızistan arasında çatışma

Sputnik'te yer alan habere göre, Tacikistan ve Kırgızistan sınırında çıkan çatışmada  Kırgızistan Sınır Güvenlik Hizmetleri’nden 1994 doğumlu Husnudin Hojiyev hayatını kaybetti. 

Tacikistan tarafından da yaralıların olduğunu belirtildi.

Dün iki ülkenin sınır güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma çıktığı ve 2 Kırgız askerin yaralandığı bildirilmişti.

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Sınır İdaresi 4 Haziran’da, Tacikistan sınırındaki gerilimin yeniden tırmandığını ve Tacik tarafının bölgeye asker ve askeri teçhizat sevk ettiğini belirtmişti. Daha sonra da gerilime neden olan sorunun çözüldüğü bilgisi verilmişti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SORUN

Kırgızistan'ın Tacikistan ile yaklaşık 990 kilometre uzunluğunda sınırı bulunurken, tartışmalı sınır kesimleri nedeniyle iki ülke vatandaşları ve sınır muhafızları arasında zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanıyor.

29 Nisan'da Tacikistan'ın kuzeyindeki Sogd bölgesi ile Kırgızistan'ın güneyindeki Batken bölgesini ayıran Isfara Nehri'ndeki su kaynağının kullanımı ile ilgili anlaşmazlık yaşayan iki ülke halkı arasındaki taşlı kavga çatışmaya dönüşmüştü. Çatışmalar sonucunda Kırgız tarafından 36 kişi hayatını kaybetmiş, yüzden fazla kişi de yaralanmıştı. Tacikistan can kaybını 19, yaralı sayısını 88 olarak açıklamıştı.

İki ülke yetkilileri yapılan görüşmeler sonucu imzaladıkları protokol ile yakın bir zamanda sınır sorununu çözmekte anlaşmıştı. Kırgızistan, 21 Mayıs'tan itibaren sınır sonucu çözülene kadar Tacikistan ile olan sınırı kapatma kararı almıştı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar