Tabloda her şey net bir şekilde görülüyor | Ayda 150 kilovatsaatin altında elektrik tüketmek mümkün mü?

Tabloda her şey net bir şekilde görülüyor | Ayda 150 kilovatsaatin altında elektrik tüketmek mümkün mü?
Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında yeni dönem başladı. ‘Dar gelirli vatandaşı korumak’ için geçildiği iddia edilen bu sistemde ‘ilk kademe’ kullanımda kalmak bir aile için imkansıza yakın.

2022 yılında elektrik ve doğal gaz faturalarında kademeli tarife uygulaması başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasına geçildi, doğal gaz da yolda.

AKP iktidarı eliyle uygulamaya konan ‘elektrik faturalarında kademeli tarife uygulaması’ cep delecek. Kademeli tarife uygulamasıyla belirlenen asgari kullanım miktarına göre faturalar fiyatlandırılacak. Buna göre; elektrikte mesken aboneler için aylık 150 kilovat saate (kWh) kadar olan tüketim miktarı için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’in üstündeki kısmı için ise 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kademeli elektrik ve doğal gaz tarifeleri ile evinde elektriği az tüketen vatandaşlarımız daha az fatura ödeyeceğini söylemişti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan açıklamada ise kademeli tarifenin hedefi “Dar gelirli vatandaşları korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak” olarak açıklanmıştı.

Yeni düzenlemeyle birlikte en düşük enerji bedelinin kullanım miktarı 150 kWh olarak belirlense de ortalama bu rakamın çok üstünde. Kullanılan elektronik aletlerin 4 kişilik bir aile için ortalama aylık tüketim miktarı 230 kWh’i buluyor.

KADEMELİ ELEKTRİK, HANGİ ALET NE KADAR ELEKTRİK HARCIYOR?

grafik-2.jpg

TMMOB: 4 KİŞİLİK AİLENİN ASGARİ TÜKETİMİ 230 KWH

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) elektrik, doğal gaz ve petrol ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlarla ilgili açıklamasında da Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh olduğu ifade ediliyor.

Ortalama bir tüketici tasarruflu LED ampul yerine klasik ampul kullandığı taktirde kullanım miktarı 314 kWh’e kadar çıkıyor bu da faturaya 545 TL olarak yansıyor.

Eğer kişilerden birisi evden çalışıyor ise bilgisayar kullanım miktarı artacağı için ortalama 255 kWh’lik bir kullanım miktarı ile aylık fatura 423 TL’ye kadar çıkabiliyor.

grafik-1-002.jpg

Kademeli fatura tarifesi ile dar gelirli vatandaşın korunmaya çalışıldığı vurgusu yapılmasına rağmen, en düşük enerji bedelinin uygulanacağı ilk kademe olan 150 kWh tüketime yüzde 50 oranında zam yapıldı.

Eğer bir aile televizyonu 1 saat az izlerse, evde hiç ütü yapmazsa, ışıkları günde 2 saat az yakarsa ve sadece 1 laptop kullanırsa belirlenen en düşük enerji bedeli kullanım miktarı olan 150kWh sınırında kalmış olacak ve faturalarına 205 TL yansıyacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise elektrik ücreti son 1 yılda sadece yüzde 22 zamlandı. TÜİK’e göre Aralık 2020 ile Aralık 2021 arasında elektrik ücreti 0,7511 TL’den 0,9172 TL’ye yükseldi. Ancak 1 Ocak 2022’de gelen zamlar bu artışa henüz yansımadı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar