'Stoklar Mart ayında biter' dendi vatandaş yağ izdihamında birbirini ezdi

'Stoklar Mart ayında biter' dendi vatandaş yağ izdihamında birbirini ezdi
Tarımda ithalata bağlı bir ülke olmanın zorluklarını marketlerde oluşan yağ kuyruklarıyla bir kez daha görüyoruz. Yıllar içerisinde tarım alanlarının azalması ve çiftçilikle uğraşan nüfusun büyükşehirlere göçmesiyle birlikte yiyecek kıtlığı yaşamaya aday bir ülke haline geldik. Son olarak Rusya'nın ayçiçek yağı yüklü gemileri limanlarında bekletmesiyle birlikte yağ krizi yaşanabileceğinin ifade edilmesinin ardından vatandaş marketlere hücum etti.
Adı Ayçiçek ile anılan Trakya''nın inşaat sektörüne teslim edilmesiyle birlikte ekim dikim alanlarının neredeyse yok denecek kadar azalması yıllar içerisinde Türkiye''yi dışa bağımlı hale getirdi. Yıllar içerisinde sürdürülen başarısız tarım politikaları sonrasında pek çok üründe ithal mala mahkum edilen Türkiye şimdi de Rusya''nın ayçiçek yağı yüklü gemileri limanda bekletmesiyle birlikte yeni bir krizin kapısını araladı.
 
Türkiye’ye ithal edilen ayçiçeği yağının büyük bölümü Rostov limanından yükleniyor. Rusya, Türkiye’nin 15-16 gemisini burada bekletiyor. Bu gemilere izin verilmezse Türkiye’de yağ krizi olabilir. Savaşla birlikte ayrıca ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine de çıktı. Bu durumsa fiyatlarda ciddi bir zam olacağının göstergesi.
 
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’e göre Rusya şu anda mevcut durumun farkına varmadan Türkiye’ye gıda ambargosu uygulamaya başladı. Büyükhelvacıgil, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda mevcut stokların ancak mart sonu veya nisan ortasına kadar yetebileceğini vurguladı.
 
"AKP DÖNEMİ YAĞ KUYRUKLARIYLA HATIRLANACAK"
 
CHP''Lİ Tuncay Özkan sosyal medya hesabından yaşanan bu gelişmelerin ardından marketlere hücum eden insanların yağ alabilmek adına adeta birbirini ezdiği görüntüleri paylaşarak dikkat çekici ifadeler kullandı. Yaşananları ''etme bulma dünyası'' olarak tanımlayan Özkan şöyle yazdı:
 
Etme bulma dünyası… İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlarla dalga geçiyorlardı. AKP dönemi ekmek, akaryakıt ve taneyle kısıtlandırılarak satılan yağ kuyruklarıyla hatırlanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar