Sözcü Yazarı Çiğdem Toker araştırdı: Kanal İstanbul Devlet Projesi mi?

Sözcü Yazarı Çiğdem Toker araştırdı: Kanal İstanbul Devlet Projesi mi?
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, geçtiğimiz günlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan "Kanal İstanbul" soruşturmasına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Toker, soruşturmada geçen "devlet projesi" tanımını araştırdı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "Ya Kanal Ya İstanbul" yazılı afişler gerekçe gösterilerek soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada "devlet projesi" tanımı kullanılırken açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı. “İBB’nin kurumsal kimliği kullanılarak afişler bastırılması ve şehrin değişik yerlerine astırılması üzerine 17.08.2020 tarihli onay ile konunun araştırılması, gerekiyorsa sorumlular hakkında ön inceleme yapılması amacıyla Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir.” 

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker "Kanal İstanbul "devlet projesi" mi" başıklı yazısında, "devlet projesi diye bir kavram ve norm yok" dedi. 

Toker'in yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

İçişleri Bakanlığı'nın devlet projesi demesi Kanal İstanbul'u devlet projesi yapmıyor. Türkiye'nin kamu yönetiminde  -“partili Cumhurbaşkanlığı”na geçilmiş dahi olsa- “devlet projesi” diye bir kavram ve norm yok çünkü. Kamu yatırımı var.

Bunu da en iyi bilecek iki isimden biri -kapattıkları DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) kökenli- yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan ile -yine kapattıkları Maliye Teftiş Kurulu kökenli-  yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dır. Her iki ismin ortak özelliği -AKP saflarında siyasete atılmadan önce- bürokrat kimlikleriyle kamu yatırımları üzerine yıllarca çalışmış olmaları.

KANAL İSTANBUL DİYE BİR PROJE YOK!

Toker ayrıca, Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın 2020 yılı yatırım programında Kanal İstanbul diye bir projenin olmadığı söyledi. 

Yazı, şu şekilde devam ediyor:

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın (ki o da DPT ile Maliye'den koparılmış iki birimin birleşimidir) hazırladığı 2020 yılı yatırım programında, Kanal İstanbul diye bir proje yok. Buna karşılık 90. Sayfada “Kanal İstanbul Bağlantı Yolları Etüt Proje Yapımı” başlığıyla 150 km uzunluğunda bir bölünmüş yol projesi görünüyor. Proje tutarı 7.8 milyar TL'ymiş.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar