Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Dr. Onur Akbaş

Dr. Onur Akbaş

HİSBOYU

Sosyal medyada şarlatanlık ile fenomenlik arasındaki kalın çizgi                     

Phénomène, Fransızca bir kelimedir. Olgu olay Felsefi anlamı itibariyle ise görüngü anlamına karşılık gelir. Yani somut olarak algılanan şeyler yani "numen"in zıddı anlamda kullanılır. Eski Yunanca karşılığı ise aydınlanmayı da içeren bir anlam alanına sahiptir. Verili olan bu bilgilerden yola çıkacak olursak bugün sosyal medyada ön plana çıkan herkes için kullanılan bu tabir ne kadar doğrudur.

Meseleyi daha iyi anlamak için Fenomen sözcüğünü tanımlayan gösterenler üzerinden gidelim. İçinde algılanmak ve aydınlanma eylemlerini barındıran bir kelime her sosyal medya popüleri için kullanılabilir mi? Kullanıldığı takdirde amcasına küfreden, dayısının kafasında yumurta kıran, öğretmenin suratı üzerinde acayip hareketler yapan ve bunu videoya çekip sosyal medya mecralarında küçük düşürmek ve küçük düşmek pahasına bu eylemleri gerçekleştiren varlıkların izlenme rakamlarından yola çıkarak bunlara fenomen dediğimiz zaman aydınlanma ve algılama kelimelerini nereye koyacağız.

Düşünce ve değer itibari ile ön plana çıkanlarla, bir alanda ya da bir disiplin üzerinde olgulara yön veren bir kimseyi aynı kavrama oturtmak akıldan, değerden, algıdan yoksun kişileri teşvik ve ödüllendirmek anlamına gelebileceği gibi hem geçmişte hem de günümüzde gerçek fenomenlere ciddi bir haksızlık ve hatta onlara hakaret sayılır.

Fenomen sahibi hayal sahibidir. Onun bir rüyası veya ideali vardır. Eskiden medya izletenin elinde idi. Şimdi izleyici ve izletici pozisyonları tek kişide birleşti. Herkes izlemek istediği şeyi ve izleticiyi seçebiliyor. Dolayısıyla yukarıdaki eylemleri gerçekleştirme yönü gelişmiş varlıklar aydın veya algılayabilir oldukları için değil kendileri gibi olanlar tarafından tercih edildiği için meşhur oluyorlar.

Gerçek aydın ve fenomenlere düşen, toplumu akıl sahipleri ve kültür düzeyi yüksek bireyler olmaya davet etmek suretiyle yukarıda bahsi edilen olguları hitap ettikleri zeka düzeyi ile baş başa bırakmak olacaktır. Herkesin elinde olan internet ve haberleşme imkanlarını algı ve düşünme yeteneği olanlar baskın şekilde misyonuna uygun biçimde kullanırsa ve bu, toplumun bütün ünitelerinde yaygın bir hale getirilirse şarlatanlık da kendi mecrasına çekilecek bir özenti olmaktan çıkarak akıl sahiplerinin göz ucuyla stres atmak için baktığı birer basit olgular yığını olarak kalacaktır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları