Söndürme çalışmaları ve tahliyeler sürüyor... Bilanço ağırlaşıyor

Söndürme çalışmaları ve tahliyeler sürüyor... Bilanço ağırlaşıyor
Türkiye'nin orman yangınları ile mücadelesi 9. gününde devam ediyor. Milas Kemerköy Termik Santrali'ne ulaşan yangınlar büyük paniğe sebep oldu. Bölge tamamen boşaltılırken, diğer bölgelerde de tahliyeler devam ediyor. İşte yangınlarla ilgili dakika dakika son durum..

Türkiye günlerdir orman yangınları ile mücadele ediyor.  Akdeniz ve Ege bölgesinde özellikle tatil yörelerinde çıkan yangınlar 9. günde de devam ediyor.

Yangınlar özellikle Antalya, Muğla ve Aydın illerinde yoğunlaşıyor. 

Isparta ve Denizli'de çıkan yangınlar kısa sürede söndürülse de yer yer aynı bölgeler yeniden alevleniyor.

YANGINLARLA İLGİLİ DAKİKA DAKİKA SON DURUM İSE ŞÖYLE: 

12.41 - Hatay'daki yangın kontrol altına alındı

Hatay Dörtyol'daki yangının kontrol altına alındığı, söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

12.29 - Denizli'de yeniden yangın çıktı

Denizli'de son 3 gündür yaşanan ve tamamen söndürülen 5 orman yangınının ardından, Honaz ilçesindeki ormanlık alanda yeni bir yangın başladı. 

12:25  - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan açıklama

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Yangın söndürme çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Şu ana kadar çıkan 189 yangından 174'ü kontrol altına alındı.

12:18 - Isparta'daki yangın kontrol altına alındı.

12:15 - Eğirdir yangını kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Isparta Eğirdir'de çıkan orman yangının da kontrol altına alındığını açıkladı.

Bakan bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

12:00 - Pakdemirli: Feke yangını kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adana'nın Feke ilçesindeki yangının kontrol aldığını, soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

11:30 - Dörtyol'da 15 hektarlık alan zarar gördü

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dün gece kontrol altına alınan orman yangınında bilanço netleşti. İlk bilgilere göre yangında 15 hektar alan zarar gördü. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalara 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli 160 personel ve vatandaşlar da destek veriyor.

11:25 - Muğla'da bir yangın daha

Edinilen bilgiye göre, Kavaklıdere Çavdır Mahallesi ormanlık alanında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın ihbarı üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Bölgede yangın söndürme çalışmalarının başladığı öğrenildi.

11:00 - Önlem amaçlı ağaç kesimi

Marmaris İçmeler bölgesinde yangının etkisini artırdığı bölgede de bazı ağaçlar tedbir amaçlı Orman Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından kesilmeye başlandı.

10:50 - Yaralı işçiler de taburcu edildi

Marmaris, Turunç'ta soğutma çalışmalarına katılan bir arazöz dün devrilmiş 2'si hafif 4 işçi yaralanmıştı. Hastanede tedavi gören 2 işçinin de taburcu edildiği bildirildi. Öte yandan dağların tepelerinde duman tüten ve kara ekiplerinin çıkamadığı bölgelere sayıları artırılan yangın söndürme helikopterleri müdahale ediliyor.

10:45 - Türkiye'nin ilk acil müdehale gemisi Nene Hatun yardıma gidiyor

Muğla'daki orman yangınlarıyla mücadele eden ekiplere destek vermek amacıyla İstanbul'dan yola çıkan Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi 'Nene Hatun', Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

10:45 - Bozdoğan'da mücadele sürüyor

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkıp, Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangının Muğla'nın Menteşe ilçesindeki mahallere sıçramaması için yoğun çaba sarf ediliyor.

Alevlerin Menteşe ilçesine 8 kilometre kadar yaklaşması üzerine Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda kriz masası oluşturuldu. Alınan kararla ilçenin Kozağaç ve Şenyayla mahallelerinin tahliyesine karar verildi. Alevlerin yerleşim yerlerine girmesini engellemek amacıyla Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri çevresindeki ağaçlar kesildi.

10:30 - Antalya'da son durum... Yangın 5 ilçede sürüyor... Ağaçlar ise kesildi

Yangınlar, Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 15 farklı noktada devam ediyor. Manavgat yangını ise ilçenin batısında Demirciler, Kızıldağ, Sırtköy, Beşkonak mahallelerini içine alacak şekilde sürüyor.

Alevlerin, turistik Köprülü Kanyon ve Tazı Kanyonu'na ulaşmasından endişe ediliyor.

Bölgede 6 uçak, 2 İHA, 19 helikopter, 1 insansız helikopter, 1858 araç ve 6 bin 500 personelle söndürme çalışmaları sürüyor. Yangından etkilenen 722 kişi ve görevlinin 715'i tedavi edildi, 7 kişinin tedavisi devam ediyor. Yangını söndürme çalışmalarına katılmak için bölgeye gelen gönüllüler de sabahın ilk ışıklarına kadar ekiplerin mücadelesine destek oldu.

10:00 - Marmaris'te 4 mahalledeki yangın kontrol altına alındı

Marmaris'te 8 gündür devam eden orman yangınında alevler, gece karadan, günün ilk ışıklarıyla da havadan müdahalenin başlamasıyla kırsal Hisarönü, Orhaniye, Turgut ve Turunç mahallerinde kontrol altına alındı. Ekipler, tepelerde süren yangının yerleşim yerlerine inmemesi için yoğun mücadele veriyor.

09:10 - Sosyla medyadaki paylaşımlara soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yangınlarla ilgili suç unsuru içeren paylaşımlar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

08:50 - Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama 

Milli Savunma Bakanlığı yangınlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada "Milas'ın Ören bölgesindeki yangın nedeniyle gece boyunca tahliye çalışmaları devam etmiş, termik santralde bulunan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetlerimize ait çıkarma gemileriyle bölgeden emniyetle tahliye edilmiştir. Tahliye çalışmaları sorunsuz şekilde tamamlanmıştır." denildi.

08:45 - Köyceğiz'de bir mahalle daha tahliye edildi

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerine, alevlerin tehdit ettiği Sazak Mahallesi de tedbir amaçlı tahliye edildi. 

Dün de ilçedeki Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahallelerinin bir bölümü tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

08:30 - Termik santralinde soğutma çalışmaları

11 saat sonra sönen Kemerköy Termik Santrali'ndeki yangın sonrası soğutma çalışmalarına başlandı. Bölgede geniş güvenlik önlemi alındı.

Güvenlik tedbirleri kapsamında, Ören Mahallesi'nde bulunan termik santrale giden yol, polis ve jandarma ekipleri tarafından kapatıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat doğrultusunda, güvenlik tedbirleri kapsamında bölgeye araç geçişine izin verilmediği öğrenildi.

07:30 - Termik santraldeki yangınla ilgili güzel haber

Kemerköy Termik Santrali'nde yangın 11. saatinde etkisini yitirdi ve yangın söndü. 

Havanın aydınlanmasıyla birlikte santralde soğutma çalışmalarının başlayacağı duyuruldu.  Görüntülere göre; santralin ana gövdesinde herhangi bir hasar yok.

05:30 - Patlama sesleri

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan yangın, alınan tüm önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Yangının özellikle su havuzlarının ve sık ağaçların bulunduğu bölgeden santrale doğru hızla ilerlediği görüldü. Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi. Gün ağarmasıyla birlikte havadan yapılacak müdahale ile soğutma çalışmalarının ardından santralde oluşan tahribatın boyutunun ortaya çıkacağı belirtildi.

03:48 - Karacasu'da mücadele

Aydın'ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale sürüyor. Yangına ekipler çok sayıda arazöz, su tankeri ve beton mikseriyle müdahale ederken, vatandaşlar da kazma ve küreklerle mücadeleye destek veriyor.

03:02 - Menteşe'deki iki mahalle tahliye edilidi

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Menteşe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda iki gün önce başlayan yangın Menteşe ilçesine ulaştı. Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda oluşturulan İlçe Kriz Masası tarafından ilçeye bağlı Kozağaç ve Şenyayla mahallelerindeki vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi.

02:45 - Santrale yakın mahallede tahliye işlemleri

Kemerköy Termik Santrali'nin bulunduğu yerleşkeye yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Ören Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar da kontrollü olarak bölgeden ayrılıyor. Vatandaşların bir kısmı askeri gemilerle bölgeden tahliye edildi. Ören Mahallesi'nden Sahil Güvenlik Komutanlığına ait kurtarma gemisine alınan 300'den fazla kişi Bodrum ilçesindeki Cruise Port iskelesine götürülüyor. Termik santralin önünde ve mahalleye ulaşımı sağlayan güzergahta önlem alan jandarma ekipleri de bölgeye sadece söndürme çalışmasında görevli uzman ekiplerin girişine izin veriyor.

02.21 - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı: Can kaybı yaşanmaması için tüm önlenler alındı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kemerköy Termik Santrali ile ilgili açıklama paylaştı. Yangının seyri hakkında bilgi veren Altun, "Yangın mahalinde herhangi bir can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm önlemler alınmıştır." ifadesini kullandı.

01:00 - Yeniköy santralini de tehdit etmeye başladı

Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın devam ederken, alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı öğrenildi.

00:30 - Gece görüşlü helikopter ile havadan müdahale

Milas'ta 8 mahallenin tahliye edilmesine yol açan Kemerköy Termik Santrali'nde söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor. Alevlerin teslim aldığı santraldeki yangına karadan sürdürülen çalışmalarının yanı sıra gece görüşlü helikopterle de havadan müdahalenin devam ettiği bildirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar