Son başvuru tarihi açıklandı! Ehliyetler geçersiz olacak

Son başvuru tarihi açıklandı! Ehliyetler geçersiz olacak
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ehliyet yenileme işleminde son açıklandı. O tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Peki yenileme süreci nasıl işte detaylar... 

İçişleri Bakanlığı’nın ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yeni düzenlemeyle birlikle ehliyete sahip vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar yeni çipli ehliyete geçmesi gerekmekte. Aksi taktirde ehliyet yenileme işleminin tarihi geçirildiği takdirde idari para cezası uygulanacak. İşte ehliyeti yenilemek için yapmanız gerekenler.

KAYIP VE ÇALINTI

Ehliyeti çalınan ve kaybeden kişilerin yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi de gererek sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmıyor.

NE KADAR ÖDENİYOR?

Eski tip ehliyet yenileme: 15 lira.Yeni tip çipli ehliyet yenileme: 345 lira.İlk kez ehliyet alacaklar için kayıt ücreti sınıfına göre şöyle:A, F, engelli A: 715 lira. B, engelli B: 1.461 lira. C, E: 2 bin 208 lira

SÜREÇ

*İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 çağrı merkezinden veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden randevu oluşturuyor. Kaynak: Son başvuru tarihi duyuruldu! Ehliyetler geçersiz olacak. 

*Randevunun ardından 15 liralık değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmak gerekli. 

*Gerekli belgelerle randevu alındığı gün, nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işlemine başlanır.

*Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, Adli Sicil Belgesi. ‘Sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu. Sağlık raporu temin edilmesi gereken tarihten itibaren iki yıl içinde ehliyeti almak ya da yenilemek gerekli. 

*Yeni ehliyetiniz başvurunun ardından 1 hafta içinde adrese teslim ediliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar