Kanserin baş düşmanı siyah domatesin faydaları neler?

Kanserin baş düşmanı siyah domatesin faydaları neler?
Kumato olarak bilinen siyah domates oldukça etli ve sulu bir sebzedir. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır. Özel koşullarda az miktarda üretildiği için oldukça pahalı. Peki Siyah domatesin faydaları neler?

İlk kez 1970 yılında İspanya''da yaşayan Luis Ortega ismindeki bir genç tarafından keşfedilen siyah domates tohumu yaban mersini ve normal domatesin 3-4 katı antioksidana sahiptir. İspanya dışında 11 Akdeniz ülkesinde de sera usulü yetiştirilen siyah domates, ülkemizde ise Antalya''da yetiştirilir. Geçtiğimiz yıl 400 ton elde edildiği açıklanmıştı. Bilimsel literatürde kumato olarak geçen siyah domates olgunlaştıkça siyah rengini alır. Akdeniz iklim kuşağında yetiştiğinden Akdeniz domatesi olarak da geçer. Geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilen siyah domates tohumunun bir diğer çeşidi de kırım tohumdur. Bu da Rusya''da yetiştirilir.

SİYAH DOMATES NEREDE YETİŞİR? NASIL TÜKETİLİR?

Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir. Bol sulu ve etli olan siyah domates antioksidan bakımından zengin olduğundan kanser tedavisinde etkili olabileceği düşünülüyor. Halen üzerinde araştırma yapılan siyah domates normal domates gibi tüketilebilir. Ancak domatesin asıl kökeni Amerika''da Galapagos adalarına dayanır. Genetiksel olarak kırmızı domates ile aynıdır.

antioksidan bakımından en güçlü besin siyah domatesdir

SİYAH DOMATESİN FADYALARI NELERDİR?

Kumato domatesindeki likopen diğer besinlerde bulundan daha etkilidir. Neredeyse domates tüm faydasını bu maddeye borçludur. Likopen maddesi vücuttaki hücrelerin yapısını koruyarak yenilenmesini destekler. Böylece mutasyona uğrayıp kanser ya da daha farklı hastalıkların oluşmasını önler. Ayrıca siyah tohum doğal asidik ve lif bakımından da zengin olduğundan sindirim sorunlarına da fayda sağlar.

Mide duvarını mide asidinden koruyan siyah domates ülser ve reflü gibi yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarının oluşmasının önüne geçer. Aynı zamanda içerdiği lif bağırsaklardaki flora oranını korur. Daha fonksiyonlu çalışmasını sağlar.

Çok fazla vitamin ve mineral barındıran siyah domates, kozmetik ve ilaç firmalarında kullanılır. Yaşlanmayı geciktiren siyah domates, cilt tabakası dermiste oluşan ve yüzeye çıkan sivilce akne ve gözenek gibi sorunları da önler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar