Sıradaki zam haberi duyuruldu: Yüzde 130'a varan oranlar!

Sıradaki zam haberi duyuruldu: Yüzde 130'a varan oranlar!
Türkiye yeni yıla zam yağmuru altında girdi. Benzin, motorin ve LPG fiyatlarına yapılan zamlardan sonra elektrikli araçların ücretlerine yüzde 130 varan oranlarda zam yapıldı ve bu zam sonrasında 1 km 1 TL’ye yaklaştı. Bu zam sonrasında Türkiye’de elektrikli araçlar tüm cazibesini kaybetti.

Peki, elektrikli otomobillerin şarj ücretleri sürelerine göre ne kadar oldu? Elektrik için ne kadar zaman geldi? İşte detaylar…

Elektrikli araç sahiplerini etkileyecek yeni zamlar, yılbaşında elektrik tarifelerine yapılan zamların ardından geldi. Elektrikli otomobiller için şarj hizmeti veren kuruluşlar fiyat tarifelerini güncelledi.

Çevre bilinci, konforlu sürüş ve düşük yakıt maliyetleri gibi nedenlerle yurt dışında tercih edilen elektrikli araçlar, yüksek fiyatları ve fahiş Özel Tüketim Vergisi nedeniyle Türkiye’de pek tercih edilmezken, bunları kullananlara yeni bir maliyet kalemi geldi. Araçlar.

Kredi.biz.tr'nin haberine göre 31 Aralık gecesi tüm tüketici grupları için vergi ve fonların da dahil olduğu elektrik tarifelerindeki artış, elektrikli araç sahiplerinin şarj maliyetlerini büyük ölçüde artırdı. Yeni zamlarla birlikte konut, sanayi ve ticari abone gruplarına yönelik elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında artış sağlandı. Bu zamlarla birlikte elektrik şarj istasyonu işleten kuruluşlar da tarifelerini artırdı.

Yeni tarifelere göre elektrikli araçlarını şarj etmek isteyenlerin maliyeti, güç ve şarj türüne göre yüzde 109’dan yüzde 130’a yükseldi.

ZAMLARDAN SONRA GÜNCEL FİYATLAR ŞÖYLE OLDU

Ortak bir elektrik şarj hizmeti sağlayıcısının fiyat tarifelerinin derlenmesine göre, 7,4 kW’a kadar olan AC Tip 2 prizler için şarj hizmeti dakika başına 25 sentten 55 sente yükselirken, DC CCS ve CHAdeMO prizler için şarj maliyeti 7,4 kw’a kadar çıkıyor. 50 kW dakikada 1’dir. ,7 TL’den 3,9 TL’ye çıktı.

Tesla model 3 gibi elektrikli araç camiasında yaygın olarak bilinen modellerde şarj maliyeti ortalama yüzde 127 arttı.

ŞARJ MALİYETLERİ ARTTI

Bataryasını hızlı bir şekilde şarj etmek isteyen sürücülerin şarj maliyeti daha da arttı.

Buna göre Tesla Model 3’ü en ucuz şekilde yüzde 80’e kadar şarj etmek 72 TL iken, şimdi sürücüler 30 dakikalık şarj hizmeti için 177 TL ödemek zorunda kalacak.

Hyundai Kona’nın yüzde 80 şarj maliyeti 114 TL’den 260 TL’ye yükseldi. Porsche Taycan şarj etmek isteyen şoförün maliyeti 122,5 TL’den 276,5 TL’ye yükseldi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar