Sıfır araba ve ikinci el araba fiyatlarında görülmemiş zam

Sıfır araba ve ikinci el araba fiyatlarında görülmemiş zam
Türkiye'de artan döviz kurları, dünyada yaşanan çip krizi ve pandemi gibi sorunlar, sıfır ve ikinci el araç piyasasında yükselişe neden oldu. Vatandaşların artık arabaya binmek için değil de yatırım için yaklaştığını belirten uzmanlar, fiyatlarda bir indirim beklemediğini dile getirdi. Alınan bilgilere göre son bir yılda sıfır otomobil fiyatlarına yüzde 70 civarında zam geldi.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇLARA DEV ZAM!

Geçen yıl 400 bin lira olan binek bir otomobil bugün 700 bin liraya çıktı. Bayilerde araba yokluğu fırsatçıları harekete geçirdi. Piyasada araba olmayınca bazı bayiler galericilerle anlaşmaya gitmeye başladı. Bayi satış fiyatı 700 bin lira olan bir otomobili galericiye 750 bin liraya satıyor. Galerici ise üzerine 100 bin lira koyarak ilana çıkıyor. Bayide araç bulamayan alıcı, galericiden yüksek fiyata araba almak durumunda kalıyor. Durum böyle olunca otomobil fiyatları da artmış oluyor. Araba almak için adını sıraya yazdıran kişiler ise çeşitli bahanelerle oyalanıyor. İ

Bazı bayilerin vatandaşlara araç satmayıp, galericilerle anlaştıkları ve yüksek fiyattan filo şeklinde araç satışı gerçekleştirdiği iddia edildi. Araçları alan galericilerin ise üzerine fahiş kâr koyarak ‘anında teslim’ şeklinde satış yaptığı ifade edildi. Fiyatların da bu yüzden yükseldiği belirtildi.

FİYATLARI BÖYLE ARTIRIYORLAR

Türkiye Gazetesi''nden Kaan Zenginli''nin haberine göre; Piyasada araba olmayınca bazı bayiler galericilerle anlaşmaya gitmeye başladı. Bayi satış fiyatı 700 bin lira olan bir otomobili galericiye 750 bin liraya satıyor. Galerici ise üzerine 100 bin lira koyarak ilana çıkıyor. Bayide araç bulamayan alıcı, galericiden yüksek fiyata araba almak durumunda kalıyor. Durum böyle olunca otomobil fiyatları da artmış oluyor. Araba almak için adını sıraya yazdıran kişiler ise çeşitli bahanelerle oyalanıyor.

BAKANLIK EL ATTI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçen aylarda stok yapan bayi ve galeriler hakkında işlem başlatacağını ve ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtmişti. Muş, emniyet ekiplerinin bazı bayi ve galericilerle anlaşma yaptığını tespit ettiklerini açıklamıştı.

BİNMEK İÇİN DEĞİL YATIRIM İÇİN ALIYORLAR

Hareketliliğin en büyük nedenini de yatırım amaçlı yapılan alımlar oluşturdu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “İnsanlar mobilite ihtiyacından ziyade ekonomik sebeplerden dolayı yatırım amaçlı olarak ikinci el araçlara yöneldi. Bu nedenle yılın başından bu yana ikinci el araçlardaki fiyat artışı yüzde 39’u buldu. Artışlar devam edecek. O yüzden ikinci elde hareketli ve sıcak bir yaz bekliyoruz. Özellikle mobilite ihtiyacı olanların bu ayı çok iyi değerlendirmeleri lazım” dedi.

“İKİNCİ EL ARAÇ ALMAK İÇİN UYGUN BİR ZAMANDAYIZ”

“Fiyat artışları devam edecek. O yüzden ikinci elde hareketli ve sıcak bir yaz bekliyoruz” açıklamasını yapan Yalçın, “İnsanlar yaz aylarında daha çok seyahat ediyor, tatile çıkıyor ve mobilite ihtiyacı artıyor. Dolayısıyla bu dönemde ikinci elde talep artacak. Bu kapsamda ilerleyen dönemleri de düşündüğümüzde ikinci el araç almak için uygun bir zamandayız. Özellikle mobilite ihtiyacı olanların bu ayı çok iyi değerlendirmeleri lazım” diye konuştu. Yine yılın ilk aylarından bu yana sıfır araç fiyatlarında da yüzde 35 oranında artış yaşandığını söyleyen Yalçın, bu durumun ikinci el pazarına yansıdığını söyledi.

DAHA PAHALIYA GALERİDEN ALIYORLAR

Hüsamettin Yalçın, “Araç fiyatları artmaya devam ediyor. İnsanlar da bu nedenle araca yatırım yapıyor. Örneğin bir kişinin istediği aracın yetkili satıcıda 1 milyon 500 bin TL, galeride 1 milyon 800 bin TL olduğunu düşünelim. Ama yetkili satıcıda araç yok. İnsanların bazıları da Eylül-Ekim ayına kadar yetkili satıcıya aracın gelmesini beklemek yerine, tercihini galeriden yana kullanıyor. Çünkü aldığı aracı ileride daha pahalıya satacağını düşünüyor. İnsanlar, ihtiyaç ya da yatırım için araç alıyorlar, almaya da devam edecekler” dedi.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARASINDAKİ MAKAS AÇILDI

“Bu yıl ikinci el ile sıfır araç arasındaki fiyat farkı daha da arttı, makas açıldı. Bu durum da ikinci el araç piyasasına olumlu yansıdı” açıklamasını yapan Hüsamettin Yalçın, “Yaşanan fiyat artışına karşın; ikinci el ile sıfır araç arasındaki fiyat farkının çok açılmasından dolayı ikinci ele muazzam bir talep var. A, B, C segmentlerindeki ortalama sıfır araç fiyatları, aynı segmentteki ortalama ikinci el araç fiyatlarına kıyasla 2 katına çıktı. Zaten artık 315 bin TL’nin altında sıfır otomobil modeli kalmadı. 400 bin TL’nin altında ise sadece 20 adet otomobil modeli bulunuyor. Yaşanan bu durum da ikinci el pazarındaki hareketliliği etkiliyor” dedi.

İNDİRİM BEKLENMİYOR

Sıfır araç pazarında satış adetlerinin bu ay da 50-70 bin bandında ilerleyebileceğini söyleyen Yalçın, “Yetkili satıcıların elindeki araçların neredeyse hepsinin satıldığı bir dönemdeyiz. Satışlarda yaz aylarında da aşağı yönlü bir hareket beklemiyoruz. Sıfır araç pazarı geçtiğimiz aylarda elde ettiği satış ivmesini koruyabilir. Bu hareketlilik de ikinci el satışlarını artırmaya devam edecek, bir nevi talebi sıcak tutacak” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar