SGK'dan beklenen müjde geldi! Milyonlarca kişiye 4 Bin TL ödenecek

SGK'dan beklenen müjde geldi! Milyonlarca kişiye 4 Bin TL ödenecek
Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) doğum veya askerlik borçlanması yapanlar, artık ödeme yaptıkları paranın en az yüzde 15'ini ödeme indirimi yoluyla geri alabilme hakkına sahip. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) askerlik veya doğum borçlanması yapanlar, ödedikleri paranın en az yüzde 15'ini vergi indirimi yoluyla geri alabilirler. Borçlanmanın çalışırken yapılması maliyeti azaltıyor. Örneğin 27 bin 475 TL ödeyen kişi 4 bin 121 lirayı geri alıyor. Doğum borçlanmasını bugün ödemek yerine emeklilik tarihine yakın ödemek arasında bir avantaj söz konusu mu? Doğum borçlanması en geç şu zaman yapılmalı gibi yasal bir durum var mıdır?

ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLİ

Nutuk.com.tr'de yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan doğum ve askerlik borçlanması gibi hizmet borçlanmalarında (Emekli Sandığı iştirakçileri hariç) ödenen primler minimum ücrete endekslidir. Minimum ücret artışının enflasyonun altında kaldığı veya enflasyona yakın olduğu yıllarda borçlanma yapmak avantaj sağlayabilir. Borçlanmalar brüt minimum ücret ile bunun 7.5 katı arasında sigortalının kendisince belirlenen tutarın yüzde 32'si oranında prim ödeyerek yapılır. 

1 ÇOCUK İÇİN 27 BİN 475 LİRA ÖDENİYOR

2021 yılı minimum ücret rakamına göre, bir günlük borçlanma primi 38.16 TL ile 286.20 TL arasında olabilir. Minimum ücret üzerinden bir çocuk için 2 yıllık (720 gün) doğum borçlanması yapanların bu yıl 27 bin 475 TL ödemesi gerekir.Borçlanmanın ne zaman yapılacağına dair bir sınırlama yok. Bugün de yapılabilir, emeklilik yaşını doldurmaya kısa süre kala da yapılabilir. Fakat, borçlanma için SGK'ya başvurulduğunda, tahakkuk eden primin bir ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. 

4 BİN 121 LİRA VERGİ İADESİ ALINIYOR

Ücret geliri elde edenler doğum ve askerlik borçlanması için ödedikleri primi, gelir vergisine esas kazançlarından indirebilirler. Örneğin 27 bin 475 TL tutarındaki primin kazançlardan indirilmesiyle, en düşük vergi oranı (yüzde 15) uygulandığında dahi 4 bin 121 TL'si ödenecek vergiden mahsup edilir. Bir nevi 4 bin 121 TL tutarında vergi iadesi alınır.

EMEKLİ MAAŞI BAKIMINDAN ARADA FARK YOK

Emeklilik için eksik günlerin doğum borçlanması veya isteğe bağlı sigorta primiyle tamamlanmasıyla fiilen çalışarak tamamlanması arasında emekli aylığı bakımından bir fark bulunmuyor. Fakat, yukarıda anlattığım vergi indirimi avantajı dolayısıyla borçlanmanın fiilen çalışırken yapılması, borçlanma maliyetini azaltır.Son beş yıl içerisinde askerlik veya doğum borçlanması yaptığı halde vergi indiriminden yararlanmamış olanlar, geriye dönük talepte bulunabilirler..SGK sisteminde borçlanma yapan vatandaşlara ödediklerin prim üzerinden dolaylı iade yapılmaktadır. Buna örnek verilecek olursa doğum veya askerlik borçlanması kapsamında 27.475 TL ödendiğini düşünelim.SGK sisteminde borçlanma yapan vatandaşlara ödediklerin prim üzerinden dolaylı iade yapılmaktadır. Buna örnek verilecek olursa doğum veya askerlik borçlanması kapsamında 27.475 TL ödendiğini düşünelim.En düşük vergi oranı yüzde 15 olduğu düşünülürse 27.475 TL'lik primin kazançlardan indirilmesi ile 4.121 TL'lik tutar vergiden mahsup edilir. Bu şekilde vergi iadesi alınmış olur. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar