Yazar Salman Rüşdi'ye bıçaklı saldırı

Yazar Salman Rüşdi'ye bıçaklı saldırı
Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle 1989 yılında hakkında ölüm fetvası verilen ve tehdit edilen Hint asıllı yazar Salman Rüşdi, New York Eyaleti’nde saldırıya uğradı.

Şeytan Ayetleri kitabı, dine hakaret içerdiği iddia edildiği için yıllardır ölümle tehdit ediliyordu. Uzun süre saklanarak yaşamak zorunda kaldı. Saldırı gerçekleştiği sırada Chautauqua Enstitüsü’ndeki bir etkinlikte konuşmacıydı. Tanıklar bir kişinin sahneye çıkarak onu bıçakladığını ya da yumrukladığını söyledi.

Salman Rüşdi’nin sağlık durumuna ilişkin net bilgi alınamadı.

SALDIRGAN GÖZALTINDA

Saldırının ardından Rüşdi’yi yaralayan kişi, gözaltına alındı. Saldırganın adı öğrenilemedi.

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?

Salman Rüşdi, 19 Haziran 1947’de Hindistan Bombay’da doğdu. Hint asıllı İngiliz yazar romanlarının çoğunda Hindistan’ı konu alır. Anlatım dili fantezi ve gerçekliği iç içe geçirmiş şekildedir.

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov’dan etkilenmiştir. Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir.  Salman Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşmaktadır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmiştir. 1964’te diğer Müslümanlar ile birlikte zorunlu olarak Pakistan’a göç ederek Karaçi’ye yerleşti.

Salman Rüşdi, Cambridge Üniversitesi’nde tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı Grimus eleştirmenlerin dikkatini çekti. Geceyarısı Çocukları romanı ile bir çok ödülün sahibi oldu ve dünya çapında ün kazandı.

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan’da yasaklandı ardından Pakistan’da yasaklanarak aynı akıbete uğradı. Şeytan Ayetleri isimli kitabı ödül almış olsa da İslam’a hakaret ettiği iddiası ile İran İslam Devrimi’nin siyasi Humeyni tarafından yazar için ölüm fetvası verildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar