Seyit Torun: "Belediyeler bizde diye değişiklik olursa, karşı çıkarız"

Seyit Torun: "Belediyeler bizde diye değişiklik olursa, karşı çıkarız"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AKP tarafından gündeme getirilen belediye kanununda değişikliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Torun, "Belediyeler bizde diye değişiklik olursa, karşı çıkarız" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, büyükşehir belediyelerinin bazı yetkilerinin ilçe belediyelerine devredileceği iddiası için, “Bugün en önemli büyükşehirler bizde. Eğer bunu büyükşehirlerin yetkisini azaltmak onların çalışmalarını engellemek adına yapmak istiyorlarsa tabii ki buna izin vermeyiz. Yerinde, çözüm üreten, vatandaşa hizmet götürme noktasında kolaylaştırıcı olacak konularda destek vermeye hazırız” dedi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, yeni yasama döneminde yargı reformunun yanı sıra Belediyeler Kanunu’nda da değişiklik yapılması bekleniyor. AK Parti içinde başlatılan çalışmaya göre, büyükşehirlerdeki bazı yetkiler ilçe belediyelerine verilecek.

Çalışma ile belediye üst yönetimlerinin belediye başkanıyla birlikte göreve gelmesi ve görevden ayrılması sağlanacak. 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesini kazanan CHP çalışmaya mesafeli.

BELEDİYELER BİZDE DİYE DEĞİŞİKLİK OLURSA KARŞI ÇIKARIZ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Büyükşehir belediyelerinin bazı yetkilerinin verimlilik, daha iyi hizmet adına ilçe belediyelerine devretmeye dönük çalışma yapıldığı” iddiasıyla ilgili “Biz de büyükşehir yasası ile ilgili yeni bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu biliyoruz” dedi.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile daha önce bu konuyla ilgili temaslar olduğunu, CHP olarak görüşlerini de aktardıklarını anlatan Torun şunları ifade etti:

“Karşılıklı düşüncelerimizi paylaştık. Daha önce büyükşehir belediye başkanları ile toplantı da yaptık. Elbette bazı değişiklikler yapılmalı. Bunu gözden geçiririz ama bugün en önemli büyükşehirler bizde. Eğer bunu büyükşehirlerin yetkisini azaltmak onların çalışmalarını engellemek adına yapmak istiyorlarsa tabii ki buna izin vermeyiz. Yerinde olan, gerçekten çözüm üreten, vatandaşa hizmet götürme noktasında kolaylaştırıcı olacak konularda tabii ki destek vermeye hazırız.”

BELEDİYE GELİRLERİ ARTTIRILMALI

Aynı iktidar döneminde ilçe yetkilerinin büyükşehire, şimdi de büyükşehirden ilçeye verilmek istenmesine, “Çalan onlar, oynayan onlar, bağıran onlar, çağıran onlar” diye tepki gösteren Torun şöyle devam etti:

“Biz her yasa çıktığında uyarmamıza rağmen maalesef sonuç alamadık. Her şeyden önce belediyelerin gelirlerinin arttırılması lazım. Belediyelere birçok sorumluluk yüklendi, birçok görev verildi ama gelirleri artırılmadı. Bir an önce belediyelerin gelirlerinin artırılması lazım. Belediyelerin borçları ile ilgili yeni bir değerlendirme yapılması lazım. Bu aynı zamanda sorumluluk taşıyacak şekle de getirilmeli. Aldığımız belediyelere bakıyoruz, inanılmaz borç batağında. Örneğin Adana Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin 4.5 katı borcu var. Bu borcu yasal olarak yapması mümkün değil. Bu kadar borçlanamaz. Ama siz siyasi imtiyaz sağlayarak buna göz yumulmuş. Şimdi bunu gelen yönetim ödeyecek. Bu doğru değil. Elbette belli konularda bir yasa ile ilgili değişiklik gerekiyor ama bunu ben büyükşehirlerin elini kolunu bağlarım bundan sonra ilçe belediyelerine mahkum ederim anlayışı varsa bu anlayış doğru değil. Doğru olan hem belediyelerin işleyişi açısından hem vatandaşın hizmet alması açısından doğru olan her şeye biz de tabii ki destek veririz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar