Sayıştay, Balıkesir Belediyesi'ne yönelik inceleme yaptı çok sayıda usulsüzlük belirledi

Sayıştay, Balıkesir Belediyesi'ne yönelik inceleme yaptı çok sayıda usulsüzlük belirledi
Sayıştay, Başkanlığını Yücel Yılmaz'ın yaptığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik incelemesinde birçok usulsüzlük belirledi. Raporlara göre belediye 2 bin 217 ticari minibüse, işletme hakkını ihalesiz verdi. Bazı taşınmazlar da ihalesiz bir şekilde belediye şirketlerine devredildi.

Sayıştay, Başkanlığını Yücel Yılmaz'ın yaptığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne "dur" dedi. Sayıştay Başkanlığı belediyelere yönelik denetimlerini tamamladı. Bir yıl süren denetimler rapor haline getirildi. Raporda, Balıkesir Büyükşehir belediyesi bir kez daha dikkatleri çekti.
Usulsüzlükler tek tek belirlendi.

Sayıştay'ın Balıkesir'de yaptığı incelemelerde çok sayıda usulsüzlük tespit edildi. Onlardan biri minibüs hatlarının işletmeleriyle ilgiliydi. Başkanlığını Yücel Yılmaz'ın yaptığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 bin 217 minibüs hattının işletme hakkını ihalesiz verdiği belirlendi. Üstelik de süresiz olarak...

bulgu-ic-2.jpg

TV 100'ün haberine göre ticari minibüs hattı işletme hakkının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belediyeye bildiren Sayıştay, 2 bin 217 sözleşmenin iptal edilip, işletmelerin ihale yoluyla yapılmasını istedi.

Sayıştay raporuna göre, bir başka usulsüzlük de belediye mülkiyetinde olan işletmelerin İhale yapılmadan belediye şirketlerine devredilmesi oldu. Meyve hali, iskele, kahvehane, tiyatro gibi yerlerin ihale yapılmadan belediye şirketlerine kiralandığı tespit edildi. Sayıştay, bunu 2886 sayılı devlet ihale kanununa aykırı buldu.

bulgu-ic.jpg

Balıkesir'de Belediyeye ait çok sayıda taşınmazın da İhaleyle kiraya verilmesi gerekirken, İşgaliye sözleşmesiyle kiraya verildiği ortaya çıkarıldı. Dükkan, kafeterya, büfe ve benzeri 91 adet taşınmazın ihale yapılmadan kiraya verildiği belirlendi. Sayıştay, işgalcilerle yapılan sözleşmenin iptal edilmesi ve 91 adet taşınmazın ihale yoluyla kiraya verilmesini raporladı.

Balıkesir büyükşehir Belediyesinin, dernek ve vakıflara taşınmaz tahsislerinde de büyükşehir belediye meclis kararı ile çevre ve şehircilik bakanlığın onayı alınmadan işlem yapıldığı belirlendi. Üç derneğe 3 yıl, 10 yıl ve süresiz tahsisler yapıldı. Kanuna aykırı bulunan bu tahsislerin iptal edilerek belediye meclis kararı ve çevre ve şehircilik bakanlığı onayıyla yapılması istendi.

Sayıştay'ın son tespiti ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin şeffaflığına ilişkin. Sayıştay, belediyenin yeteri kadar şeffaf olmadığını bildirdi.. Kamuoyuna açıklaması zorunlu bilgi, belge ve karar ve raporları internet sitesinde yayınlamadığını tespit etti. Sayıştay denetçilerinin bir önceki yıl da aynı konulara ilişkin tespitlerinin olmasına rağmen belediyenin bu bulguları düzeltme yoluna gitmediği görüldü.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar