Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Baran Furkan Gül

Baran Furkan Gül

Serbest Yorum

Savaştaki en etkili cephe: Propaganda

Rusya ve Ukrayna arasındaki propaganda savaşları hız kesmeden devam ediyor.

Rusya''nın Ukrayna''ya saldırmasının ardından sıcak çatışmalar devam ederken farklı bir cephe olan propaganda savaşları da devam ediyor.

Rusya''nın Ukrayna''ya düzenlediği askeri operasyonda Karadeniz''deki Yılan Adası''na yönelik iddialar gündemi sarsmıştı.

Ukrayna, adadaki askerlerin teslim olmayı reddettiğini ve öldürüldüklerini öne sürmüştü.

ZELENSKİ: SINIR MUHAFIZLARI KAHRAMANCA CAN VERDİ

24 Şubat''ta meydana gelen olaya ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, perşembe yaptığı açıklamada bombardımanda 13 askerin hayatını kaybettiğini şu sözlerle açıklamıştı:

"Oradaki sınır muhafızlarının hiçbiri teslim olmadı ve kahramanca can verdi. Askerlerin anısına Ukrayna''nın Kahramanı madalyası takdim edilecek."

UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ: TAMAMI TESLİM OLMAYI REDDEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Yılan adasındaki 13 Ukrayna askerine ilişkin Ukrayna''nın Ankara Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada, askerlerin tamamının Rusya tarafından öldürüldüğünü belirterek, "Rusya açıkça Ukrayna Zmiinyi (Yılan) adasını ele geçirdi ve altyapıyı yok etti. 13 sınır muhafızının tamamı teslim olmayı reddederek öldürüldü. Ölümden sonra onlara ''Ukrayna Kahramanı'' unvanı verilecek" açıklaması yapılmıştı.

RUSYA BÜYÜKELÇİĞİ ASKERİN GÖRÜNTÜSÜNÜ YAYINLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ve Ukrayna''nın Ankara Büyükelçiliği 13 askerin Ruslar tarafından öldürüldüğünü iddia etse de, Rusya''nın Ankara Büyükelçiliği Yılan adasında esir alındığı iddia edilen 13 askerden birinin görüntülerini yayınladı.

Rusya Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Ukrayna Büyükelçiliği''nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit edin" diyerek, Yılan Adası''nda gönüllü olarak silah bırakan Ukraynalı sınır muhafızlarının Ukrayna vatandaşlarına mesajlarını video olarak yayınladı.

Yayınlanan videoda esir Ukraynalı asker olduğu iddia edilen kişinin "Ukrayna vatandaşları! Şu anda size yeniden dirilen bir mevta hitap ediyor. Hükümetimiz bizi kandırdı, 82 kişinin küçük kayıplar olduğuna karar verdi" ifadelerini kullandığı gördük.

Görüntüleri yenicaggazetesi.com.tr de yayınladı, isteyenler Rusya''nın Ankara Büyükelçiliği hesabından da izleyebilir.

Bu inceleyebildiğimiz en taze örnek...

2014 yılındaki ayaklanmaların görüntüleri de yeniymiş gibi özellikle Ukrayna''ya yakın hesaplar tarafından paylaşılıyor.

Bu tip durumlarda resmi açıklamalar bile yanlış ya da kasıtlı olarak söylenen yalanlar olabiliyor.

Peki, kime inanacağız?

Maalesef bu durumda, kesin olarak işaret edebileceğimiz bir kurum ya da isim de yok.

Buyurun Gülsüm Khalilova isimli gazeteci olduğu iddia edilen Kırımlı bir kadın.

Kendinin fonlanan medyada çalıştığının ortaya çıkmasının ardından eli silahlı bir milis olduğu da ortaya çıktı.

Her iki tarafın da kendisini haklı gösterdiği gerekçeler olsa da, yapılan hamlelerin kime yaradığını düşünmek daha önemli diye düşünüyorum.

Bu savaşın Türkiye''ye büyük zararları olacağını düşünürsek, taraf tutmadan önce iki defa düşünmeli ve bir an önce çatışmaların son bulmasını dilemeliyiz.

Çünkü Medvedev''in "Bir metreküp doğalgaz iki bin euro olacak" sözü göz ardı edilecek gibi değil...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları