Samsun'da çiftçiye selin zararı 250 milyon TL!

Samsun'da çiftçiye selin zararı 250 milyon TL!
Samsun'un Terme İlçesinde sel çiftçiyi vurdu, zarar 250 milyon TL olması dikkatleri çekti.

Samsun'un Terme İlçesinde meydana gelen sel, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındık üretimi ve tarım faaliyetlerine büyük zarar vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, ilçede yaşanan sel felaketinin ardından bu yıl üretilen 30 bin ton fındıktan 15 bin tonunun sele kapıldığını ifade ederek, tarım arazilerinde yaklaşık 250 milyon TL’lik bir zararın oluştuğunu ifade etti.

Başkan Ali Kılıç, tarım arazileri, iş yerleri, konutlar, köprüler ve yollardaki masrafların da hesaplanmasının ardından tam zararın ortaya çıkacağını dile getirdi.

“TERME 50-60 YILDIR GÖRÜLMEYEN BİR AFETİ YAŞADI”

Terme’de çok büyük bir afet yaşandığının altını çizen Başkan Ali Kılıç, “Terme, 50-60 yıldır görülmeyen bir afeti yaşadı. Üst üste 2 defa sel oldu. Salıpazarı’ndan gelen sel sebebiyle Terme’de düz alandaki tarım arazilerinin en az yüzde 50’sinde fındık, soya ve çeltikte hasar oluştu. Üst kesimlerdeki tarlalarda da heyelan sonucu fındık aşağılara doğru aktı. Harmanda bulunan fındıklar da sel sularına kapılarak ziyan oldu. Şu anda kesin hasar tespit çalışmaları yapılmadı. Bizim gördüğümüz ve belirlediğimiz verilere göre Terme’deki fındık hasadının yüzde 50’sinin hasar gördüğünü düşünürsek, yaklaşık 170 milyon TL civarında fındıkta zarar oluştu. Daha tespit edemediğimiz soya, çeltik ve diğer tarım ürünler var. Çeltik de şu anda büyük yıpranma var” dedi.

“FINDIK VE TARIM ARAZİLERİNDE 250 MİLYON TL’LİK BİR ZARAR OLUŞTU”

En büyük zararın fındık ve tarım alanlarında olduğunu ifade eden Kılıç, “Maddi hasar tam belli değil ama fındık ve tarım arazileriyle ilgili tahmin ediyorum 200-250 milyon TL civarında bir zararımız var. İş yerleri ve evlerle ilgili ise şu anda elimizde sayısal veriler var. Mali olarak henüz bir şey söyleyemiyoruz. Merkez’de Uludere ve Kazım Karabekir bölgesinde ulaşımla ilgili sıkıntılar devam ediyor. Köybucağı bölgesinde uçan beton yolları var. Ara yollarda insanların evlerine ulaşamadığı, köprülerin ve menfezlerin yıkıldığı yerler var. Servis yolları ve güzergahı tamamen tahrip olmuş durumda. Okul zamanına da az kaldı. O yolların da biran önce açılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesinin ve bizim tüm makinelerimiz bölgelerde çalışıyor. Önce acil durumdan başlayarak yaraları sarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yılda 8 ton fındık üreten Salim Ergan ise şunları söyledi: "Fındık üreticisi olarak büyük zarar gördük. Hem arazilerimiz su altında kaldı hem de fındıklarımız sele kapıldı. Üretimimizin yarısı gitti. 8 ton fındıktan 4 ton kadar fındık kaldı. Tarlalarımız su altında kaldığı için ileriki zamanlarda çürümeler de meydana gelecek. Zararımız çok büyük. Terme’de büyük bir hasar meydana geldi. Bu zararların yetkililerce giderilmesini bekliyoruz.” 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar