Salgını bir de temizlik işçilerinden dinleyelim! "Elimden gelse üç maske takacağım"

Salgını bir de temizlik işçilerinden dinleyelim! "Elimden gelse üç maske takacağım"
Korona virüs salgın tüm meslek gruplarını olumsuz etkilendi. Temizlik işçileri de salgından en çok etkilenen ve bulaş riski yüksek olan meslek gruplarından biri haline geldi. İşçileri pandemi sürecinde yaşadıklarını anlatı.

Korona virüs pandemisinden tüm meslek grupları olumsuz etkilendi. Temizlik işçileri de salgından en çok etkilenen ve bulaş riski yüksek olan meslek gruplarından biri. Hürriyet'e konuşan temizlik işçileri, pandemi döneminde yaşadıklarını dile getirdi. 

Evlerem temizliğe giden G.D. pandemi ile birlikte yaşadıklarını şöyle anlattı: ''Pandemi benim hayatıma büyük bir darbe vurdu diyebilirim. Ben geçimimi evlere temizliğe giderek sağlıyorum. Pandemi öncesinde haftanın 4-5 günü çalışıyordum, bazı haftalar 7 gün çalıştığım bile oluyordu. 2 çocuğumun ve kendimin her ihtiyacını karşılayabiliyordum.

"SOSYAL GÜVENCEM OLMADIĞI İÇİN..."

Pandemi ile birlikte insanlar evine kimseyi sokmak istemediği için temizliğe gittiğim yerler “Artık gelme” dediler. Önce geçici bir süre olduğu için idare ederim dedim ama süreç bu zamana kadar uzadı. Herhangi bir sosyal güvencem olmadığı için çok zorluk yaşıyorum.  Şimdilerde bazı apartmanların merdivenlerini yıkayarak en azından yiyecek paramızı çıkarıyorum, "Buna da şükür" diyorum. Çalıştığım ailelerin "Hadi artık gel" diyecekleri günü bekliyorum.''

"MASKELERİNİ YERE ATANLAR OLUYORDU"

Belediyede temizlik işçisi olan Kadir Yanık için sokakların tertemiz olması en büyük mutluluk kaynağı. Yanık pandemide yaşadıklarını, "Ben 15 yıldır belediyede temizlik işçisi olarak çalışıyorum. Pandemi döneminde vatandaşlarımız sokağa pek çıkmadığı için eskisinden daha az çöp oluyor. Maske takmaya başladığımız ilk zamanlarda maskeleri yerlere atanlar oluyordu maalesef. Biz yılmadan, usanmadan ilçemizi temiz tutmaya çalıştık. Kimse yerde maske ve çöp görmediği için artık yerlere maske atan da kalmadı. Sokaklarımız temiz olduğunda ben çok huzurlu oluyorum. Sağlıklı bir yaşam için bu salgın döneminde birbirimize olan hassasiyetlerimizin en üst seviyede olması lazım. Umarın en kısa sürede bu hastalıktan kurtuluruz ve maskesiz günlerimize geri döneriz'' sözleri ile dile getirdi.

"EK GELİR OLSUN DİYE YAPIYORUM" 

Umumi bir tuvalette temizlikçi olarak çalışan S.Y ise ''Emekliyim ek gelir olsun diye bu işi yapıyorum. Sabit maaşım yok, müşterilerin bıraktığı tuvalet ücreti ile geçiniyorum. Özellikle yazları çok güzel para kazanıyorum ve ailemin geçimine katkı sağlıyorum. Pandemi nedeniyle umumi tuvaletlere gelen kişi sayısı o kadar azaldı ki mecbur kalmadıkça kimse kapısının önünden bile geçmiyor. Geçen de eline kolonya dökmek için duruyor.

Sağ olsun duyarlı halkımız onun için bile para bırakıyor benim durumumu bildikleri için. Ben şanslıyım küçük yerde yaşıyorum ve yardımcı olan komşularımız var. Büyük şehirlerde bu durumda olmak çok daha zor. Bu yüzden yine de halime şükrediyorum. İnşallah bir an önce bu hastalık defolup gider hayatımızdan ve eski günlerimizi geri döneriz'' ifadeleri ile yaşadıklarını dile getiriyor.

''ELİMDEN GELSE ÜÇ MASKE TAKACAĞIM''

Evlere temizliğe giden N.G. korona virüse yakalandığını belirterek, ''Pandemi ilk çıktığı dönem ilk üç ay bütün işlerim iptal oldu. Hiçbir şekilde çalışamadım. Ardından tam işler biraz düzeliyor derken oğlum pozitif çıktı ve bize de bulaştı. Altı gün evde tedavi gördük, iyileşemeyince hastaneye kaldırdılar eşim ile beni. Yedi gün de hastanede tedavi gördük. Sonrası çok daha ağır geçti. Bir ay boyunca elimi kolumu kıpırdatamadan yattım. Çalışmayı geçtim, bir bardak su içmeye dahi mecalimiz yoktu. O dönem gerçekten çok zordu.

"YETER Kİ BU HASTALIĞI KİMSE KAPMASIN"

Korona virüs atlattığım ve etkileri hala devam ettiği için evlere temizliğe gidemiyorum. Sağlığım bu ağır işi yapmama izin vermiyor. Şu anda apartman silerek idare etmeye çalışıyorum. Üç katlı bir apartmanın merdivenleri sildiğimde 1-2 saat dinlenmeden kendime gelemiyorum. Korona virüs işte bu kadar tehlikeli bir hastalık. Kimse evden çıkmasa "Neden çıkmıyorsunuz?" demem. Yeter ki bu hastalığı kimse kapmasın. Ben hastalığı atlatalı 5 ay oldu ama son bir aydır kendimi iyi hissediyorum.

Bu işi yaparken kendimi hiç güvende hissetmiyorum. Hastalığı geçirmiş biri olarak, yeniden yakalanmaktan ve aynı şeyleri yaşamaktan çok korkuyorum. İnsanlar da çok özenli değil. Mesela çöpleri atacağım, bakıyorum maskelerini çöplerin üzerine bırakmışlar. Bu ihmaller bizi tehlikeye atıyor. Elimden gelse üç maske takıp öyle çalışacağım. Ama yapamıyorum, nefes nefese kalıyorum. Maskemi merdiven silerken hiç indirmiyorum. Eldiven kullanmadan temizlik yapmıyorum'' diye konuştu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar