Salgın, işçileri canından etti

Salgın, işçileri canından etti
Ağustos ayına yönelik iş cinayetleri raporu yayınlandı. Yayınlanan rapora göre, Ağustos’ta hayatını kaybeden işçilerin yüzde 26’sının ölüm nedeni korona virüs olarak açıklandı.

Salgın, işçileri canından etti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ağustos ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı. İSİG verilerine göre; geçtiğimiz Ağustos ayında en az 208 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Buna göre 2020 yılının ilk 8 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 1306’ya yükseldi. Raporda koronavirüs kaynaklı ölen işçilerin oranı dikkat çekti. Ağustos’ta hayatını kaybeden emekçilerin yüzde 26’sının ölüm nedeni koronavirüs olduğu belirtildi. Şimdiye kadar koronavirüsten ölen işçi sayısı ise 224’e yükseldi. Ağustos’ta ölen emekçilerin 16’sı kadın, 7’si çocuk ve 12’si mülteciydi. Ölüm sebepleri arasında yine başı koronavirüs çekti. 208 emekçinin yüzde 26’sı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken, yüzde 21’i trafik kazası ve yüzde 12’i ezilme ve göçük nedeniyle hayatını kaybetti.

RESMİ OLARAK 6472 ÖLÜM 

Raporda koronavirüs salgınında işçilerin durumuna ilişkin, “Resmi olarak 6472 ölüm açıklandı ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 10’una dair bilgimiz bulunuyor. 224 işçi ölümü de bu bilgi ışığında tespit edebildiklerimiz. Gerek bilgimiz olmayan resmi yüzde 90 ölüm gerek salgın sonucu ölen ama kayıtlara salgın olarak kaydedilmeyenleri de düşündüğümüzde salgının ortaya çıkardığı işçi kırımının boyutlarını daha iyi anlayabiliriz. Bu duruma bir de işçi ailelerini ve emeklileri eklemeliyiz” ifadelerine yer verildi. 

is-cinayeti-001.png

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar