Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

"Sahurda ben" fotoğrafının 'Güncel' gerçek hikayesi...

Sosyal medyada "Sahurda ben" benzeri birçok paylaşımda gördüğünüz fotoğraftaki kişi bilinenin aksine Türk değil, 11 Eylül saldırılarının ''mimarı'' olarak aranan ve yakalanan El Kaide üyesi bir Pakistanlı.

Hikayesini güncel bilgilerle birlikte anlatayım…

En azılı teröristlerden biri olarak gösterilen Halid Şeyh Muhammed...

ABD''de makine mühendisi olduktan sonra ülkesine dönen ve Afganistan''da Sovyetlere karşı yapılan mücadeleye destek veren Halid Şeyh Muhammed, Bosna Hersek''ten Katar''a birçok ülkede faaliyet yürüttü.

1993 Dünya Ticaret Merkezi saldırısıyla ilişkili olduğu iddiasıyla ABD tarafından aranmaya başlayınca ülkesine döndü.

Daha sonra Afganistan''da faaliyetlerini artıran El Kaide''ye katıldı ve hızla yükseldi; 2001''deki ''11 Eylül saldırılarının mimarı'' oldu.

Amerikan askerlerinin Afganistan işgalinden 5 ay sonra Pakistan istihbaratı ISI, başkent İslamabad''ın güneyindeki Ravalpindi şehrinde bir eve baskın düzenledi. Bu fotoğrafın da sabah saatlerindeki o baskın sırasında çekildiği düşünülüyor.

Daha sonra Şeyh Muhammed, üç gün boyunca Pakistan istihbaratı tarafından bir yerde tutularak sorgulandı ve Pakistan Başbakanı Müşerref''e göre Pakistan''ın işine yarayacak tüm gerekli bilgileri aldıktan sonra CIA''e teslim edildi.

18 yıldır Guantanamo cezaevinde. Koronavirüs nedeniyle yargılanmasına ara verilen Halid Şeyh, geçtiğimiz Eylül ayında tekrar hakim karşısına çıktı.

Ama nafile.

Çünkü ABD, Halid''i idam etmek için gerekli kanıtları elde etmeye çalışıyor ve sonuca ulaşamıyor.

CIA tarafından 183 kez suda boğma uygulamasına maruz kaldığı belirtilen Halid Şeyh, Amerikan senatosuna göre yine de sorgularda uydurma bilgiler vererek Amerikan istihbaratını şaşırtmayı başarıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları